Provincie Utrecht
Adviseur Ruimtelijk Ontwerp

| 20 februari 2020

Voor het domein Stedelijke Leefomgeving (SLO), team Strategische Ruimtelijke ontwikkelingen en coördinatie Omgevingsbeleid (SRO) is de Provincie Utrecht op zoek naar een:

Adviseur Ruimtelijk Ontwerp
Utrecht, 32-40 uur per week

Wie zijn wij
Werken bij de Provincie Utrecht betekent een waardevolle bijdrage leveren aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Of het nu gaat om mobiliteit, natuur of cultuur de provincie speelt slagvaardig in op ontwikkelingen in de samenleving. Dat vraagt om een organisatie waarin innovatie de continue factor is. Focus op de omgeving, interne samenwerking, integraal denken en ruimte voor experimenteren zijn daarin onze speerpunten. Onze nieuwe organisatiestructuur, met zelfstandig opererende teams en een klein concernmanagementteam, vormt de basis. Ruimte geven aan ontwikkeling van de medewerkers vormt de randvoorwaarde voor ons succes.

Domein Stedelijke Leefomgeving
Dit domein staat voor de kwaliteit van de Utrechtse leefomgeving en een vitaal stedelijk gebied. Er bestaat een sterke samenwerking met het domein Landelijke Leefomgeving. Binnen deze twee domeinen functioneren enkele teams aan de werkvelden ruimtelijke ontwikkeling, economie, bodem, water, milieu, recreatie, cultuur, cultureel erfgoed, natuur, landschap en landbouw. En deze teams voeden gezamenlijk de samenwerking in concernopgaven die veelal programmatisch zijn georganiseerd, zoals Binnenstedelijke ontwikkeling, Energietransitie, Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Team Strategische Ruimtelijke Ontwikkeling en coördinatie Omgevingsbeleid (SRO)
Dit team ontwikkelt het provinciaal ruimtelijk beleid, en verbreedt deze taak naar een coördinatie van het totale provinciale omgevingsbeleid. Strategische kennis en inzicht worden veel ingezet bij andere werkvelden en bij verschillende concernopgaven.

Het rendement van dit brede beleidsveld is de ‘ruimtelijke kwaliteit’ (straks: omgevingskwaliteit) van deze fantastische provincie Utrecht. Gekoppeld aan de inbreng van de onafhankelijke Provinciale Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK) en aan de impulsen vanuit het Innovatieprogramma Fysieke Leefomgeving (IFL). Vanwege een sterke behoefte vanuit vooral diverse concernopgaven, is 2 jaar geleden gestart met opbouw van een unit ‘ruimtelijk ontwerp’. Dit geeft veel inspiratie, stimuleert een productieve procesgang die leidt tot goede locatie- en inrichtingskeuzes, en maakt onze keuzes inzichtelijk voor belanghebbenden en voor onze externe partners.

Wat ga je doen
Je gaat op strategische wijze samenwerken met de ervaren landschapsarchitect die deze unit Ruimtelijk Ontwerp al een eerste vorm heeft gegeven. Daarbij werken momenteel ook een vakgerichte trainee, een ervaren stagiair en een landschapsadviseur. En nu zoeken we een stevige ontwerper die meer stedenbouwkundig is georiënteerd. Gezamenlijk zetten jullie je in bij beleidsontwikkeling en zeker ook bij verschillende concernopgaven, altijd werkveld-overstijgend in multidisciplinaire teams. Als ontwerper ben je zelf een drijvende kracht, vanuit vakmanschap. Je neemt anderen mee in jouw vernieuwende manier van werken, door inzichten te geven én te (ver)leiden.

Je bent verantwoordelijk voor o.a. de volgende werkzaamheden:

 • Je zet ‘ruimtelijk ontwerp’ in t.b.v. beleidsontwikkeling en bij diverse concernopgaven.
 • Daarbij richt je je primair op de ruimtelijke/omgevingskwaliteit van die ontwikkelingen.
 • Accent ligt op stedenbouwkundig ontwerp op het raakvlak van wonen, werken, bereikbaarheid.
 • Ontwerpend onderzoek zet je in gericht op inspiratie, werkprocessen, inzichten en keuzes.
 • Je voedt het bestaande netwerk van ruimtelijk ontwerpers, juist ook extern.
 • De samenwerking tussen geo-informatie en ontwerp wordt door jou gestimuleerd.


Wat bieden wij
Het salaris voor deze functie bedraagt maximaal € 5.652,35 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (schaalniveau 12). De provincie Utrecht beschikt over uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals het Individuele Keuze Budget van 22,37%. Je beschikt als medewerk(st)er zelf over dit budget en je bepaalt zelf wanneer je welk deel ervan laat uitbetalen, boven op je maandelijkse salaris. De provincie Utrecht hecht veel waarde aan een gezonde balans tussen werk en privé en kent een ruime ATV-regeling. Daarnaast vinden we het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen te werken. In het kader van de participatiewet nodigen we daarom juist ook kandidaten met een registratie in het doelgroepenregister van harte uit om op deze functie te solliciteren.

Wat verwachten wij

 • Academisch werk– en denkniveau (bij voorkeur TUD, Academie voor Bouwkunst, WUR).
 • Minimaal zeven jaar ervaring met stedenbouwkundige ontwerpopgaven.
 • Een goed adviserend vermogen, inspirerend en verbindend richting bestuur en externe partners.
 • Kennis van lokale/regionale/nationale opgaven, goed kunnen schakelen tussen die schaalniveaus.
 • Vermogen om abstracte visievorming te combineren met een praktische vertaling daarvan.


Functiewensen

 • Ervaring met projectmatig werken, in een energieke participatieve samenleving.
 • Multidisciplinaire instelling en sterk analytisch vermogen.
 • Gericht op het bereiken van samenwerkingsvoordelen, teamplayer, empatisch.
 • Goede verbale en beeldende presentatie.
 • Mede door goede gebiedskennis snel inzetbaar.
 • Een goed ontwikkeld eigen netwerk van ontwerpers.


Geïnteresseerd in deze vacature? Solliciteer direct via het online sollicitatieformulier.

Vragen over de vacature?
Inhoudelijke informatie over deze functie: Chris Rademaker – Teamleider: via telefoonnummer 06 - 21 12 46 07 of via e-mailadres: Chris.Rademaker@Provincie-Utrecht.nl.

Vragen over de procedure?
Informatie over de sollicitatieprocedure: Sana Nour Eddin – Adviseur Werving & Selectie en Mobiliteit: via telefoonnummer 06 - 25 77 89 81 of via e-mailadres: matchpoint@provincie-utrecht.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.