Ecoloog

| 7 mei 2018

Provincie Overijssel heeft voor haar locatie in Zwolle een vacature voor een

Ecoloog
met oog voor detail
32 uur

De provincie Overijssel heeft een uitgestrekt landelijk gebied, met een grote variëteit aan agrarische bedrijvigheid, een rijke natuur en aantrekkelijke landschappen. De eenheid Natuur en Milieu is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van beleid op de thema’s natuur, milieu en duurzaamheid en geeft hiermee richting aan de uitvoering. Wij zoeken een ecoloog die hieraan meewerkt.

Wat ga je doen als Ecoloog?
Het team Beleidsontwikkeling & Realisatie zoekt een ecoloog met overzicht en oog voor detail. Wij verwachten dat je jouw expertise weet om te zetten in bruikbare beleidsadviezen. Jij gaat de uitdaging aan om de provinciale doelstellingen op vernieuwende wijze te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe allianties te smeden of nieuw instrumentarium te benutten. Affiniteit en ervaring met het werken met Geografische Informatie Systemen is een pré.
Je adviseert ons over bijvoorbeeld:

 • Wet natuurbescherming, waaronder Natura2000, PAS, Flora- en Faunabeleid;
 • inhoudelijke kaderstelling voor vergunningverlening en handhaving;
 • omwisselbesluiten gebiedsanalyses en het opstellen beheerplannen Natura2000;
 • ecologische advisering in de gebiedsprocessen van de ontwikkelopgave Natura2000;
 • het beoordelen en interpreteren van monitoringsresultaten.

Daarnaast draag je bij aan de advisering in de dagelijkse praktijk van de eenheid. Het kan dan gaan om advisering bij ruimtelijke plannen, het verzorgen van de ecologische inbreng bij grote projecten maar ook om ad-hoc vraagstukken van Gedeputeerde en Provinciale Staten. Ook adviseer je over en toets je producten van externe bureaus. Er wordt een beroep gedaan op je adviesvaardigheden bij het opstellen van beleidsnota’s voor het college van Gedeputeerde Staten en voorstellen voor Provinciale Staten. Je staat in contact met gemeenten, waterschappen, natuur- en landbouworganisaties en andere in- en externe doelgroepen. We zoeken een collega voor 32-36 uur per week.

Wat breng jij mee?
Heb jij aantoonbare kennis van (landschaps-)ecologie en de Nederlandse flora en fauna en sta jij stevig in je schoenen als adviseur? Dan zijn we op zoek naar jou! We zoeken iemand met 3 tot 5 jaar ervaring bij een adviesbureau of medeoverheid.

 • kennis van het faunabeleid is een pré;
 • een afgeronde opleiding (HBO/WO) op het vlak van biologie, ecologie of natuurbeheer;
 • aantoonbare ervaring met werken in een bestuurlijk politieke omgeving (b.v. gemeente of Provincie);
 • affiniteit met het landelijk gebied, met het vermogen om de belangen zoals landbouw en recreatie te betrekken in adviezen en waar mogelijk te verbinden;
 • gevoel voor verhoudingen en belangen van de provincie en haar partners;
 • kennis van natuurbeheer met een aantoonbare resultaatgerichtheid en proactieve houding en gedrag;
 • ervaring met projectmatig werken;
 • je herkent je in de kernwaarden van de provincie: gaan voor resultaat, openheid en bevlogenheid.

Wat biedt Provincie Overijssel jou?
Jij krijgt voor deze functie – afhankelijk van je ervaring – een salaris van minimaal 2.811,95 en maximaal 4.017,08 (schaal 10) bij een 36 urige werkweek (de vacature is voor 32 tot 36 uur). Daarnaast krijg je een Individueel Keuze Budget van circa 22% van je jaarsalaris waar onder andere je vakantiegeld, eindejaarsuitkering en bovenwettelijk verlof is ondergebracht. Je bepaalt zelf binnen grenzen wanneer en waarvoor je het budget inzet.

De provincie Overijssel staat voor een uitdagende en inspirerende werkomgeving. Wij zijn een moderne werkgever met betrokken, ondernemende en vakkundige medewerkers. Werken op basis van je talenten vinden wij belangrijk, daarom wordt je takenpakket daar zo veel mogelijk op afgestemd. Je krijgt bij ons veel ruimte om jezelf verder te ontwikkelen door middel van cursussen en opleidingen. Samen met je collega’s werk je binnen een informele werksfeer waar je ook kunt flexwerken.

Bekijk onze werkomgeving op www.werkenbijoverijssel.nl.

Jouw plek binnen onze organisatie
Vanaf 1 januari 2017 zijn de provincies verantwoordelijk voor het natuurbeleid in Nederland. Jouw eenheid grijpt dit aan om het natuurbeleid meer te richten op het beleven en benutten van natuur, via het recent vastgestelde Koersdocument Natuur voor Elkaar. Dit biedt volop kansen en uitdagingen. De provincie werkt aan een omvangrijk uitvoeringsprogramma om het Nationale Natuur Netwerk in Overijssel vorm te geven. Ook is zij gestart met de voorbereidingen om de nieuwe Omgevingswet te kunnen uitvoeren. Samen met je collega’s analyseer je de impact op verschillende beleidsterreinen en adviseer je over te nemen maatregelen. Van strategisch tot operationeel. Je werkt intensief samen met vertegenwoordigers uit de samenleving en je speelt zoveel mogelijk in op initiatieven van anderen die aansluiten bij provinciale ambities. De eenheid bestaat uit de teams Strategie & Bestuur ondersteuning, Beleidsontwikkeling & Realisatie, Contractering en Projectuitvoering. Je gaat samenwerken met zowel 93 vaste collega’s, als collega’s die op tijdelijke basis vanuit hun expertise bijdragen.

Meer informatie over de provincie Overijssel vind je op www.overijssel.nl.

Meer informatie over deze vacature
Alle gesprekken zijn in Zwolle. Tijdens de selectie zul je kennismaken met een aantal medewerk(st)ers van het team. Voor vragen over de functie en procedure kun je contact opnemen met Marc Ooms op 038 499 80 97.

Solliciteren op de functie van Ecoloog
Je kunt solliciteren voor 18 mei 2018 via onze sollicitatiepagina.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.