Haal graffiti naar de stadtoo!

| 3 juni 2015

Fred Bransen

Fred Bransen

De tattoo, ooit het alleenrecht van de varende klasse, is een algemeen fenomeen geworden. Waar men vroeger bang was letterlijk een stempel opgedrukt te krijgen, prijken tegenwoordig vele lichamen met fraaie en minder fraaie tattoos. Een extra persoonlijk tintje waarin herinneringen, levensovertuigingen, geliefden en wat al niet meer een plek vinden en de identiteit onderstrepen.

Ook de stad kent een identiteit. We zien ook daar uitingen van liefde, levensvisie, herinneringen of statements. (Zo las ik onlangs op de wand van een viaduct de ontboezeming: ik slaap nog steeds met een knuffel.) We kennen het verschijnsel; als graffiti. Waar de tattoo de negatieve opinie enigszins heeft verdrongen, hangt aan graffiti nog een negatief beeld en dat is niet geheel terecht.

skatepool (Deeffeed/Janisdeman)

Skatepool (Deeffeed/Janisdeman)

Ok, er zijn net als bij de tattoo minder geslaagde projecten. Zo heb ik niks met zogenaamde tags. Een tag roept bij mij de associatie van een hond die zijn territorium afbakent op. Maar mooie projecten die net als de tattoo een boodschap, herinnering of levensvisie hebben zijn speciaal en voegen iets toe aan de stad. Laten we ze stadtoo’s noemen. Nog mooier is het als we de stadtoo naast belevingswaarde een gebruikswaarde meegeven.

Neem nou het werk van Deeffeed en Janisdeman, Utrechtse kunstenaars die, vanuit de tattooshop Blackbook (Donkerstraat in Utrecht), naast tattoo’s prachtige stadtoo’s realiseren.

Muurschildering (Deeffeed/Janisdeman)

Muurschildering (Deeffeed/Janisdeman)

Wat dacht je van vissen op de uur? Of een spectaculaire skatepool! Een aanwinst voor de stad en een lust voor het oog. Of wat dacht je van een geheel in de gedachte van Charles Dickens geschilderde hoogspanningskast.

Hoogspanningkasten Deventer (maker onbekend)

Hoogspanningkasten Deventer (maker onbekend)

Ook ingenieursbureau Tauw heeft voor een project in Wijk bij Duurstede een stadtoo ingezet. In een rustige woonstraat wilde men een watergang realiseren. Nu weten we dat veel bewoners geen tekening kunnen lezen laat staan zich een voorstelling kunnen maken van de plannen van de gemeente. Hoe mooi is het dan om het ontwerp niet te zien, maar echt te beleven! Op straat is het nieuwe plan geschilderd. Men kon als het ware droogzwemmen. Een geweldig idee welke op veel bijval kon rekenen. Een mooi voorbeeld van anders kijken naar de buitenruimte.
Kunnen we eindelijk na de grottekeningen uit de prehistorie de stadtoo als postitief middel accepteren?

Straatschildering Wijk bij Duurstede (Tauw)

Straatschildering Wijk bij Duurstede (Tauw)

Denk eens niet aan geklodder en ontsiering, maar aan de mogelijkheden. Wat kun je maskeren, verfraaien, een tikje humor meegeven?

Durf te fantaseren, maak de stad een tikje mooier en haal graffitti naar de stad toe!

Fred Bransen is als programmamanager ruimtelijke kwaliteit/consultant werkzaam bij adviesbureau Tauw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *