Hemelfietsen in het Berkeldal

| 5 juli 2016
Uko Post

Uko Post

Drie dagen lang zijn we met 65 mensen bij elkaar om na te denken over de toekomst van de Berkel. Waar moet het naartoe met die rivier? Wat vinden we de komende jaren belangrijk? Vanuit alle geledingen van de maatschappij denkt men mee. Er heerst een goede vibe, maar dan gaat de moderator in de fout: “Mensen, laten we niet te veel hemelfietsen”, zegt ze terloops.

Twee woorden schieten door mijn hoofd: bedoeld ze nou “luchtfietsen” of “hemelbestormend”? Beide zijn van toepassing op de werkconferentie. Je hebt een gezonde dosis luchtfietserij nodig om te kunnen bedenken hoe het ideale Berkeldal er in 2030 uit moet zien.

Het blijkt dat vrijwel iedere deelnemer die fantasie en verbeelding meebrengt, of hij nou uitbater van een horecagelegenheid is, vrijwilliger in de dorpsraad of innovatiemanager van een groot bedrijf. Het is geweldig om te zien wat voor ideeën er leven als je er maar de ruimte voor geeft.

Toch is niet elk initiatief direct hemelbestormend. Halverwege de conferentie zie je dat de verwachtingen hoger waren dan wat er op dat moment op papier staat: een energieneutraal Berkeldal, nieuwe verdienmodellen en duurzame landbouw- en streekproducten zijn niet per se als bijzondere en onderscheidende doelen aan te merken. We hadden met z’n allen eigenlijk wel wat ambitieuzere verwachtingen van de bijeenkomst. Dat gevoel bleek breed gedeeld en de leiding maakte haar kleine verspreking goed door snel toe te werken naar een flinke handvol concrete actieplannen waar uiteindelijk wel de handen voor op elkaar gingen.

Zo gingen de deelnemers toch met een goed gevoel naar huis. Er zijn mooie projecten in de dop geformuleerd waar handtekeningen van deelnemers onder staan. Kleine initiatieven zoals een betere inpassing van de Berkel in de stad Zutphen, tot meeromvattende ideeën zoals een branding van het gehele Berkeldal, een groots festival, een betere samenwerking met onze oosterburen, professionalisering van energiecoöperaties en meer aandacht voor een duurzame vrijetijdseconomie. De volgende is ook erg spannend: hoe stimuleren we een innovatieve economie in een welvarend Berkeldal, oftewel: hoe verbinden we het bedrijfsleven met landbouw, natuur en toerisme?

Een andere opbrengst is natuurlijk dat er veel contacten zijn gelegd tussen de mensen die daadwerkelijk betrokken zijn bij de Berkel. Daar gaan we de komende jaren ongetwijfeld ook de vruchten van plukken. Je ziet het eigenaarschap verschuiven, er zijn verbanden ontstaan van mensen die zich willen inzetten voor de rivier. Als organisatie willen we hen de komende jaren daarvoor alle ruimte blijven bieden.

Met een mooie term noemen we dat tegenwoordig “Het nieuwe presteren”. Het gaat om cocreatie, verbinding, coalities, platforms en netwerken. Om goed te kunnen presteren, moet je connected zijn. Bevlogen mensen voorzien elkaar van kennis en stuwen elkaar op tot grotere hoogten. Ik vind dat geen luchtfietserij, maar een hemelbestormende gedachte.

Uko Post
Adviseur ruimte, wonen en vluchtelingenzaken bij gemeente Zuthpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *