Het ligt aan de gemeente (en aan de ontwikkelaar)

| 20 mei 2015

Uko Post

Uko Post

Het is vrijdagmiddag en zo’n 60 mensen hebben de moeite genomen om zich in een fraai gerestaureerd pakhuis te buigen over het thema “Hoe krijgen we de woningmarkt in de Stedendriehoek weer in beweging?”. Het zijn architecten, ontwikkelaars, overheidsdienaars en een enkele jurist uit de regio Apeldoorn-Deventer-Zutphen. Het blijkt niet zo ingewikkeld te zijn, hoor ik. Ik had dit verhaal veel eerder moeten horen, dan was mijn leven een stuk overzichtelijker geweest.

“Het ligt aan de gemeente. Als die zijn grondprijs nou eens verlaagd, dan worden de nieuwbouwwoningen vanzelf een stuk goedkoper”, zo stelt de architect onomwonden. “De bouwer en de architect hebben al op alles beknibbeld en daarom zijn de bouwkosten een stuk gedaald. De woningen verkopen veel beter nu. Alleen jammer dat de gemeente weigert de grondprijs aan te passen. Dan zou het nog beter gaan met de verkoop”.

De zaal is verrast. Er wordt besmuikt gelachen. Dit is pas een duidelijke mening. Zou het dan zo makkelijk zijn? Is die gemeente echt zo star als menigeen doet voorkomen en ligt daar een begin van een oplossing?

“Het ligt ook aan de ontwikkelaar”, zegt de architect vervolgens. “Kijk, bij dit plan hebben we geen ontwikkelaar ingeschakeld. We hebben dat allemaal zelf gedaan. Plan loopt als een trein. Die mensen heb je helemaal niet nodig”. Oeps, schiet het door me heen. Nu gaan er ook ontslagen vallen bij BDP en Bemog. Het zijn zulke sympathieke mensen daar.

De directeur van zo’n ontwikkelaar laat het niet over zijn kant gaan en staat met een minzame glimlach op. Hij geeft aan dat het soms ook voordelen heeft als een ontwikkelaar met het spel meedoet. Dat zo’n partij bijvoorbeeld een flink aantal kavels tegelijk met korting kan opkopen. Soeverein dient hij de architect van repliek. Het publiek smult ervan.

Ik wil de lokale overheid niet teveel op het schild heffen, maar ik was onder de indruk van de bijdragen die er vervolgens kwamen van de twee grootste gemeenten uit de Stedendriehoek (Apeldoorn en Deventer dus). Er sprak veel nuance en ervaring door in de verhalen die zij vertelden over de langzaam opbloeiende lokale woningmarkten. Geen losse flodders, giftige pijlen of ongeremde one liners in de richting van de ontwikkelaars, maar tot twee keer toe een verhaal waaruit blijkt dat er een juist contact is met de markt. Ze weten goed welk woningtype wel verkoopt en hoe groot de kavel moet zijn. De ambities zijn reëel, op vlekken die niet populair zijn worden tijdelijke functies toegelaten. Of er geldt een uiterste houdbaarheidsdatum van drie jaar op nieuwe contracten. Ook mijn eigen wethouder gaat slagvaardig te werk. Ze gaat oude contracten die belemmerend werken openbreken, om zo kansrijke initiatieven ruimte te bieden.

De woningmarkt klimt langzaam uit het dal. Met wild om elkaar heen slaan bereiken we natuurlijk niet veel. Pas als partijen samen slimme keuzes maken, hun verlies nemen waar dat nodig is, doordachte concepten uitdenken voor specifieke locaties en natuurlijk erg goed luisteren naar wat de woningzoekende wil, kan het herstel doorgaan. Daar heb ik alle vertrouwen in.

Uko Post is adviseur Ruimte en Wonen bij de gemeente Zutphen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *