Hoe worstelt u zich deze zomer door 2357 pagina’s AMvB’s?

| 29 juli 2016
Robert Forkink

Robert Forkink

Daar lagen ze dan op mijn bureau: 2357 pagina’s die samen de vier algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) van de nieuwe Omgevingswet vormen. Ze werden op 1 juli openbaar gemaakt zodat ‘iedere belangstellende’ voor 16 september z’n op- en aanmerkingen kan geven. Een opgave: wie voor elke pagina 4 minuten leestijd uittrekt, heeft minimaal 157 uur nodig om alles grondig te lezen.

In de bureaula dan maar?

Het zou mij drie weken hebben gekost om me in te lezen in het Omgevingsbesluit, het Besluit Bouwwerken Leefomgeving, het Besluit Activiteiten Leefomgeving en het Besluit Kwaliteit Leefomgeving. Eerlijk gezegd had ik me al ingelezen in de pre-consultatieversies: ik begon dus niet helemaal blanco. Desondanks kan ik me voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op drie weken leesvoer. Toch is de stop-het-maar-in-de-bureaula-strategie niet aan te bevelen. Iedereen die meer inzicht wil krijgen in de Omgevingswet en de uitvoering daarvan, vindt in de AMvB’s een schat aan informatie.

Lees slim en selectief

Voor wie er nu aan denkt om de vakantieboeken in te ruilen voor de AMvB’s, heb ik goed nieuws. Want, wie slim en selectief leest, heeft ‘slechts’ enkele honderden pagina’s nodig. De belangrijkste tip is om van elke AMvB in elk geval de Nota van toelichting te lezen voor de nodige context. Wie zich alsnog wil verdiepen in de uitwerking van de verschillende artikelen, kan aan de hand van de inhoudsopgave een selectie maken (bijvoorbeeld alleen de delen voor vergunningverleners of juist die voor toezichthouders).

Het Omgevingsbesluit en Besluit Bouwwerken Leefomgeving

Voor het Omgevingsbesluit zijn 285 pagina’s ingeruimd. Dit is vooral een algemeen verhaal over procedures en termijnen: een kwestie van de inhoudsopgave scannen en de voor u relevante paragrafen lezen. Voor professionals die zich met het thema bouw bezighouden, geldt dit eveneens. De 418 pagina’s van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving zijn grotendeels een doorvertaling van het Bouwbesluit uit 2012. Uiteraard is de Nota van toelichting een aanrader, maar technisch inhoudelijk zijn er geen grote verrassingen.

Het BAL: zeker lezen, maar niet alles

Het Besluit activiteiten Leefomgeving (BAL) is interessanter. Dit pakket telt 964 pagina’s. Ook hiervoor geldt: lees selectief en begin bij de Nota van toelichting. Wie overigens dit Besluit doorleest, voelt meteen het gedachtengoed van de Omgevingswet. Zo spreekt deze AMvB voornamelijk in doelvoorschriften en legt zich minder vast op de middelen waarmee die behaald moeten worden. Dit nodigt straks meer dan ooit uit tot maatwerk. Overigens brengt dit ook een andere manier van handhaven en toezichthouden met zich mee: maar dit onderwerp alleen al is een blog waard. Die houdt u van mij tegoed.

Beslist lezen: het Besluit kwaliteit Leefomgeving

Resten nog de 690 pagina’s van het Besluit kwaliteit Leefomgeving. Dit is wat mij betreft het meest cruciale onderdeel. Deze AMvB gaat in op de normen en regels die straks gehanteerd moeten worden voor de leefomgeving (instructieregels, omgevingswaarden). Ze maken de richtlijnen en de begrenzingen voor het omgevingsplan zichtbaar. Overigens valt ook hier met de Nota van toelichtingen en een scan op basis van de inhoudsopgave, relatief snel veel informatie te winnen.

Wat er beklijft na 2357 pagina’s? De Omgevingswet gaat voor eenvoudig en beter. Na het lezen van de AMvB’s overheerst het gevoel dat de Omgevingswet veel zaken ook echt beter gaat regelen. Maar of het eenvoudiger wordt? Dat betwijfel ik. Om bij Mart Smeets te blijven; voor mevrouw Van Zetten uit Tiel gaat die vlieger niet op. De Omgevingswet is én blijft werk voor professionals, dat is één ding wat zeker is.

Robert Forkink
Antea Group

One thought on “Hoe worstelt u zich deze zomer door 2357 pagina’s AMvB’s?

  1. Detmar BOk

    Hey Robert,

    Laatst in Binnenlands Bestuur, nu de opener van ROM-magazine… Goed bezig!

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *