Houd het klein, doe aan Alice-in-Wonderland-Planologie

| 8 maart 2016
Jan-Willem Wesselink

Jan-Willem Wesselink

Wat als het allerkleinste de allergrootste oplossing is voor de problemen van onze steden?

Een paar weken geleden was ik te gast in Halle, een stad vlakbij Leipzig, waar niet alleen de geur van bruinkool nog deed denken aan de toch al weer lang vervlogen DDR-tijden.

De vraag in Halle is hoe de wijk Freiimfelde weer mee kon in de vaart der volkeren. Het was een vreemde wijk. De leegstand was met 30% nogal fors, ook voor Oost-Duitse begrippen, maar de ligging was wel weer ideaal. Op 5 minuten van het station. Het echte probleem was dan ook niet de kwaliteit van de wijk zelf, maar het imago daarvan. Dat was al slecht voor de val van de Muur, Freiimfelde lag namelijk vlakbij het slachthuis en hoewel dat al jaren geleden gesloten was, roken de Hallenaren nog steeds de lucht van vers geslacht vee. En, zoals overal in Oost-Duitsland, was er een bottom-up initiatief, maar het bleef gerommel in de marge.

Aan ons, als ingevlogen deskundigen, de vraag wat te doen. Bedenk iets grootst. Iets alomvattends. We bedachten iets kleins.

We bedachten de Freiimflede-Micro-Bank op. Met als doel het stimuleren van ondernemerschap in Freiimfelde. Ondernemerschap ontbreekt vrijwel volledig in het gebied en een oorzaak kan zijn dat het voor startende winkeliers en andere ondernemers lastig is om te starten. Freiimfelde is een moeilijke hoek van de stad en een beetje financiële back-up kan helpen. Geen hulp, maar ondersteuning en een vangnet. Microkrediet is redelijk normaal in ontwikkelingslanden en ook steeds normaler in Europa.

En we bedachten dat die bank een hypotheek-afdeling moest hebben. Woningbezit kan leiden tot kwaliteitsverbetering van de stad. Uit verschillend onderzoek blijkt dat woningbezitters meer investeren in hun eigen woning én zuiniger omgaan met hun omgeving dan huurders. De binding is, door het eigen belang, groter. Eigen woningbezit maakt de wijk ook minder interessant voor speculanten.

Een woningkopen in Freiimfelde is echter ingewikkeld en riskant. Bovendien zijn reguliere banken steeds minder geneigd hypotheken te verstrekken. De eisen zijn streng.

De hypotheekafdeling van de Freiimflede-Micro-Bank ondersteunt woningbezitters die willen investeren in hun eigen woning en omgeving. De eisen zijn dat ze moeten investeren in de wijk. En dat ze niet met hun woning mogen speculeren. Ze moeten er willen blijven wonen.

Maar vooral bedachten we de Alice-in-Wonderland-Planologie. Geïnspireerd door een prachtig kunstwerk op een van de muren in de wijk. We leven in een tijd waarin onze omgeving snel verandert. Soms lijkt het of we als Alice in Wonderland zijn. De Alice-in-Wonderland-Planologie stimuleert dat. Alice-in-Wonderland-Planologie zorgt ervoor dat de huizen, straten, parken, tuinen in Freiimfelde er telkens anders uitzien. Waardoor het leven in Freiimfelde een beetje bizar en daardoor aantrekkelijk wordt.

Dat klinkt raar? Het is als wonen op een camping of in een jachthaven, waar ook telkens veranderingen plaatsvinden. En het sluit erg goed aan bij de graffiti-cultuur in Freiimfelde. De Alice-in Wonderland-Planologie wordt aan de ene kant gefinancierd uit reguliere middelen van de gemeente en is aan de andere kant zelf verantwoordelijk voor de financiering.

Door het klein te houden, willen we iets groots bouwen in Halle. En wat in Halle kan, kan overal waar we het kleine groot willen maken.

Jan-Willem Wesselink
Hoofdlaborant Kennislab voor Urbanisme

Klik hier voor meer blogs van Jan-Willem Wesselink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *