Kappen met die overkapping

| 8 april 2018

Nu de zomertijd is ingegaan en de dagen langer worden, lijken stadsbewoners uit hun winterslaap te ontwaken. Voorbij is het gejakker over ijskoude straten en tochtige pleinen. Er wordt weer op bankjes van de omgeving genoten. Het kan daarbij niemand ontgaan dat veel straten en pleinen er nog nooit zo mooi bij hebben gelegen als nu. Iedere stad of gemeente die zichzelf een beetje serieus neemt, stak de afgelopen jaren grote bedragen in het verfraaien van de openbare ruimte. Asfaltwegen maakten plaats voor straten met klinkers. Pleinen werden aangekleed met chique natuurstenen vloeren en banken van granito of sierbeton.

Die investeringen strelen niet alleen het oog, maar dragen volgens onderzoekers ook bij aan een beter economisch klimaat. Waar bewoners en bezoekers genieten van een aantrekkelijke buitenruimte, blijkt het geld sneller te rollen. Geen wonder dat ook grootwinkelbedrijven en projectontwikkelaars bereid zijn mee te betalen aan het verfraaien van de stad.

Toch dreigt die openbare ruimte te verslonzen door horecaondernemers die pleinen beschouwen als een natuurlijke voortzetting van hun café. Met hun steeds dominantere terrasoverkappingen laten ze weinig heel van de zorgvuldig vormgeven buitenruimte. Als er dan ook nog eens plastic flappen aan de kappen worden gehangen omdat het nog te koud is om buiten te zitten, is het landjepik compleet. Het plein is veranderd in een tentenkamp dat aan de grens met Syrië niet zou misstaan.

Hebben gemeenten zitten slapen toen ze een terrasvergunning afgaven of rekken cafébazen simpelweg de regels iedere zomer verder op? Eén ding is zeker: het wordt tijd om in te grijpen en onze pleinen en stoepen terug te veroveren. Ik ben niet tegen terrassen maar wil daar wel graag buiten zitten met de zon op mijn gezicht. Bier drinken in een tent doe ik wel in Oostenrijk of Beieren.

Het is de stadsbestuurders jaren geleden gelukt om de plastic Hartman-stoel uit de openbare ruimte te verbannen. Ik pleit voor een nieuw offensief om de pleinen en stoepen van inhalige horecabazen te bevrijden. Laat ze kappen met die overkapping met ingang van het volgende terrasseizoen!

Jaco Boer

@jaco_boer