Provincie Utrecht
Projectleider Realisatie Openbaar Vervoer

| 20 mei 2020

Voor haar openbaar vervoer-projecten is de Provincie Utrecht op zoek naar een:
Projectleider (voorbereiding) Realisatie Openbaar Vervoer
Utrecht, 0,8 – 1 fte

Wie zijn wij
Werken bij de Provincie Utrecht betekent een waardevolle bijdrage leveren aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Of het nu gaat om mobiliteit, natuur of cultuur, de provincie speelt slagvaardig in op ontwikkelingen in de samenleving. Dat vraagt om een organisatie waarin innovatie een continue factor is. Opgavegericht werken, focus op de omgeving, interne en externe samenwerking, integraal denken en ruimte voor experimenteren zijn daarin onze speerpunten. Ruimte geven aan ontwikkeling van de medewerkers vormt de randvoorwaarde voor ons succes.

Het domein Mobiliteit
Binnen Mobiliteit spelen interessante en urgente vraagstukken: (emissievrij) openbaar vervoer, snelfietsroutes, verlagen maximumsnelheden, bereikbaarheid, maar ook aanleg en onderhoud van openbaar vervoer-infrastructuur (tram en bus) en wegen. Er spelen ingrijpende ontwikkelingen en het gaat om grote sommen geld.

In het domein werken ervaren projectleiders samen aan het doorontwikkelen van haar projectmanagement-aanpak. Risico-gestuurd de aanpak en sturing opzetten is daarbij het uitgangspunt, evenals verantwoordelijkheden zo laag mogelijk beleggen. We werken niet toe naar één standaard, als wel naar bewust en expliciet maatwerk per project. In het projectmanagementhandboek dat momenteel in de maak is, staan de tools beschreven die voorhanden zijn om de projectaanpak vorm te geven.

Waar kom je te werken
In het team OV-projecten voeren professionals diverse opgaven uit waarbij bijvoorbeeld traminfrastructuur vernieuwd wordt, de reizigersinformatiesystemen op de bus- en tramhaltes vervangen worden, of een nieuwe busstalling of tramremise gebouwd wordt. Het is een team waar ervaren projectleiders en -medewerkers samen werken aan het binnen de projectopdracht realiseren van projecten. De ov-projecten waar het team zich op richt zijn omvangrijk, multidisciplinair en beeldbepalend. Ze kenmerken zich door een grote technisch/veiligheidskritische component, een groot bestuurlijk afbreukrisico en een grote impact op de omgeving. Kortom, een dynamische projectomgeving waar toegewerkt wordt naar concrete resultaten.

Wie ben jij
We zijn op zoek naar een projectleider die de provincie kan helpen om meters te maken in het realiseren van infrastructurele projecten op het gebied van openbaar vervoer. Een projectleider die integraal verantwoordelijk is voor het projectresultaat, met affiniteit met projectbeheersing.

We zoeken een projectleider met uitvoerings-ervaring, die er lol aan beleeft om deze ervaring in te zetten tijdens de realisatiefase. Maar ook iemand die bij projecten in de voorfase al mee kan kijken naar de projectscope en -aanpak. En daarbij samen te werken met collega’s die met de planvorming bezig zijn, om zo te helpen in het formuleren van een scherpe en realistische projectscope. Zo verhogen we in de voorfase al de uitvoerbaarheid van onze projecten. Als de voorbereiding van de projectuitvoering van start gaat, ben jij degene die het project ook daadwerkelijk oppakt en tot uitvoering en overdracht brengt.

Herken je jezelf in onderstaande, dan zijn we op zoek naar jou:

 • Je hebt ervaring als projectleider en wordt warm van het doen realiseren van fysieke projecten en in het bijzonder op het vlak van openbaar vervoer.
 • Je bent bekend met het werken binnen een overheidsomgeving en de politiek-maatschappelijke aandacht die dit voor projecten oplevert.
 • Je opereert op je best in de druk en dynamiek van projecten.
 • Je bent gericht op voortgang van projecten én hecht waarde aan samenwerking (zowel in je team als met stakeholders).
 • Je denkt in structuren, verbanden, kansen en risico’s en draagt zo bij aan de sturing van projecten en het boeken van resultaten.


Wat ga je doen
Als projectleider is het jouw taak om openbaar vervoer-projecten in de voorbereidings- en realisatiefase uit te voeren. Je doet dit in nauwe samenwerking met openbaar vervoer-experts.

Op basis van een door jou op te stellen plan van aanpak, zorg je voor het doorontwikkelen en vertalen van voorlopige ontwerpen naar een contract voor marktpartijen om het beoogde te doen realiseren. Verantwoordelijkheden die daarbij horen zijn het tot stand doen komen van definitieve ontwerpen, de RO-procedures inclusief de vergunningen, contractering, aanbesteding en het managen van de uitvoering.

Je bent de opdrachtgever richting ingenieursbureaus en richting de aannemer. Je zoekt je (ambtelijk) opdrachtgever op om te sparren over kansen en risico’s en verantwoord je richting hem/haar over de voortgang van het project.

Je bent verantwoordelijk voor het projectresultaat en het beheerst (laten) uitvoeren van de projecten. Je bent in staat om je teamleden aan te sturen, effectief te beïnvloeden, en hebt ruime ervaring en kennis van de werkvelden binnen projectmanagement (projectbeheersing, contract, techniek, omgeving) om waar nodig sturend op te treden. Indien nodig maak je gebruik van de aanwezige informatie- en escalatielijnen naar de lijnorganisatie.

Wat bieden wij
Belangrijk en duidelijk zichtbaar werk doen in de Provincie Utrecht!

Het salaris voor deze functie bedraagt maximaal € 4.959,40 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (schaalniveau 11). De Provincie Utrecht beschikt over uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden zoals het Individuele Keuzebudget van 22,37%. Je beschikt als medewerk(st)er zelf over dit budget en je bepaalt zelf wanneer je welk deel ervan laat uitbetalen, boven op je maandelijkse salaris.

De Provincie Utrecht hecht veel waarde aan een gezonde balans tussen werk en privé en kent een ruime ATV-regeling. Daarnaast vinden we het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen te werken. In het kader van de participatiewet nodigen we daarom juist ook kandidaten met een registratie in het doelgroepenregister van harte uit om op deze functie te solliciteren.

Wat verwachten wij

 • Werk– en denkniveau op minimaal hbo– of woniveau, bij voorkeur een afgeronde bachelor of master op hbo-/wo-niveau.
 • Minimaal 5 jaar werkervaring, waarvan minimaal 3 jaar als projectleider.
 • Werkervaring in complexe fysieke projecten (openbaar vervoer is een pre).
 • Ervaring met het werken in een politiek-bestuurlijke omgeving is een wens.
 • Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden (enthousiasmerend en samenbindend).
 • Je hebt ervaring met het gelijktijdig behandelen van meerdere projecten en (interne) klanten, die elk een eigen dynamiek en uitdaging bevatten.


Geïnteresseerd in deze vacature? 
Solliciteer direct via het online sollicitatieformulier.

Contact
Heb je vragen over de vacature? Neem voor inhoudelijke informatie over deze functie contact op met Marleen Nicolai, via telefoonnummer 06 – 362 50 248 of via e-mailadres marleen.nicolai@provincie-utrecht.nl.

Heb je vragen over de procedure? Neem voor informatie over de sollicitatieprocedure contact op met Marloes Rikmenspoel, Adviseur Werving & Selectie en Mobiliteit, via telefoonnummer 06 – 364 63 910 of via e-mailadres matchpoint@provincie-utrecht.nl.

Kijk voor meer informatie over werken bij Provincie Utrecht op werkenbij.provincie-utrecht.nl/werken.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.