ROm 3, 2015 SPECIAL – Het gedroomde landschap

| 30 maart 2015

rom3-2015-specialDeze special is onderdeel van ROm 3, maart 2015: ‘Provincies als spil in het ruimtelijk beleid’

Droomnatuur voor de gebruiker

Bloemrijk landschap, natuurbelevingstuinen, eetbaar bos; ze vormen een gedroomd parelsnoer aan initiatieven van burgers en agrariërs. De provincie Zuid-Holland en gemeenten in de Leidse regio zoeken met deze aanpak naar vernieuwing van het groenbeleid.

‘De overheid zou veel vaker zo mogen werken’

Han Weber, gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland ziet in Mijn groen – Ons groen meer dan een vernieuwendeaanpak van het natuurbeleid.

‘Een landschap ontstaat pas als mens en natuur samenwerken’

Mijn groen-Ons groen, een Europees project, moet leiden tot een methode waarmee mensen zelf hun landschap duurzaam kunnen vormgeven. Landschapsecoloog Paul Opdam overziet de betekenis.

Op de dromenmarkt zijn goede zaken te doen

Als mensen hun dromen over de natuur op tafel mogen leggen, komt veel energie en creativiteit los. In Nieuwe Wetering groeide uit het niets een natuurbelevingstuin. Elders wordt gewerkt aan een bijenlandschap.

Met gedragen initiatieven stad en land verbinden

Met vereende krachten werken de gemeenten in de Leidse regio, agrarische natuurverenigingen en burgers aan de toegankelijkheid en de kwaliteit van het oer-Hollandse Leidse ommeland. Droomsessies werken daarbij inspirerend.

Mijn groen – Ons groen

De poster verbeeldt het proces van droom tot droomlandschap.

Van droom naar daad

Deze zomer komt in en rond Alphen aan den Rijn een bijenlandschap van de grond en zijn nog meer bloeiende bermen zien te zien. Wat begon als een droom is een ‘business case’ geworden.

Groene Cirkels, proeftuin bestuurlijke vernieuwing

Een regionale toekomstbestendige economie, die de kracht van de natuur benut met daarin de klimaatneutrale Heinekenbrouwerij Zoeterwoude. Dat is het verhaal van de Groene Cirkels.

Dromen en meer… De lessen

In het geval van Mijn groen-Ons groen blijkt de methodiek van het dromen te helpen om ervoor te zorgen dat de natuur meer ecosysteemdiensten gaat leveren aan de mens. Ze vragen van de overheid een faciliterende en een verbindende rol.

Deze special is onderdeel van ROm 3, maart 2015: ‘Provincies als spil in het ruimtelijk beleid’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *