ROmagazine 9, september 2015

| 4 september 2015

ROM09-2015ROm2
– Samenwerken in de praktijk voor ontwerp van veilige omgeving
– Iconen voor veiligheid
– CA: Arcadia

Ruimtelijk bekeken

Als de bewoner een ontwerper wordt

Met community planning ontstaat er een plan met breed draagvlak dat breed wordt gedragen, dat zelfs een woningmarktcrisis kan doorstaan.

Trend

Ruimte voor gezond leven in de stad van de toekomst

De stad van de toekomst helpt gezondheid en welzijn te bevorderen. Dat vraagt om een nieuw soort stedenbouw en ruimtelijke ordening.

Burgerinitiatieven met een lange adem

Stichting De Gezonde Stad is een projectorganisatie die samen met andere koplopers projecten zoals postzegelparken en daktuinen realiseert om de stad groener, schoner en slimmer te maken.

Erfgoed en ruimte

Op zoek naar de ziel van Nederland

Twee verkenningstochten in het kader van het Jaar van de Ruimte die leidden tot de oproep om vaker uit te gaan van het DNA van een plek.

Interview

‘De Ladder moet blijven. Dit is een goed instrument’

‘De Ladder is voor de detailhandel een zeer nuttig instrument om ervoor te zorgen dat beschikbare winkelruimte zo effectief mogelijk wordt hergebruikt’, zeggen Jildau Schuilenburg (Detailhandel Nederland) en Sietske van der Linden (INretail).

Praktijk

Meer bewegen in de stad

De leefomgeving kan bevorderlijk zijn voor een gezonder leven, bijvoorbeeld met preventie van
overgewicht en stimuleren van lichaamsbeweging.

Omgaan met onzekerheid

De afgelopen jaren heeft het voorzorgsbeginsel handen en voeten gekregen in de jurisprudentie. In het kader van de Omgevingswet worden op dit punt belangrijke stappen gezet.

VVM

Vierde editie Dag van de Omgevingswet komt eraan

Praktijk

Energie besparen gaat niet vanzelf

Energiebesparing in bestaande gebouwen blijft echter achter bij de gestelde doelen, ondanks de vele goede initiatieven die zijn ontwikkeld, blijkt uit onderzoek van het PBL. Er zijn meer dwingende maatregelen nodig.

Bussum experimenteert met digitaal omgevingsplan

Met de komst van de Omgevingswet, komt een veelheid aan ruimtelijke regels samen in het omgevingsplan. Hoe zorg je ervoor dat al die regels ook overzichtelijk en digitaal zijn te raadplegen? In Bussum is een demo-website opgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *