Summerschool design de toekomst van Zuid-Holland (26-28 aug)

| 10 april 2019

Een hele bijzondere summerschool dit jaar in Zuid-Holland. Want meer dan ooit brengen we de smart city in de praktijk. Voor elke planoloog, stedenbouwer, maar ook tech die nu eens echt datagestuurd wil ontwerpen en wil weten hoe zijn vak er over een paar jaar uit ziet, doe mee. We gaan een digital twin (een digitale 3D-versie) maken van (een deel van) Zuid-Holland die (een aspect van) het geluk en/of de leefkwaliteit van Zuid-Hollanders meet en voorspelt. Zelf vinden we dit de allerleukste summerschool die we ooit hebben gedaan, want het combineert urbanisme met technologisering en digitalisering. In het programma en in de deelnemers die we zoeken. Kortom, hou je van stedenbouw en/of planologie, wil je weten hoe datagestuurd ontwerpen werkt, heb je zin om in 3 dagen meer te leren dan normaal gesproken in een maand, meld je dan aan voor de summerschool ‘Design de toekomst van Zuid-Holland’ op 26, 27 en 28 augustus 2019 in Zuid-Holland.

Met een welgemeend sorry aan de ouderen onder ons, want dat is alleen voor jongprofessionals.

Meld je direct aan

Waar gaat het over?
Zuid-Holland wil de gelukkigste provincie van Nederland worden. Logisch. Wie wil dat niet? Maar in werkelijkheid weet de provincie helemaal niet zo goed hoe gelukkig ze is. Of in ruimtelijke termen: hoe het gaat met de leefkwaliteit. Dat is lastig, want dan wordt beleid alleen gebaseerd op aannames. Daar wil de provincie vanaf. De Provincie gelooft namelijk in meten = weten. Maar hoe maak je leefkwaliteit meetbaar? Welke data is er al beschikbaar en wat willen we meten? En hoe vertaal je leefkwaliteit door in beleid? En hoe maak je dat zichtbaar.

Daarom gaan we een ‘digital twin’ ontwikkelen van en voor Zuid-Holland. De basis is daarbij een 3D-kaart van een gebied. Dit vullen we aan met data van omgevingsbeleid. Maar we willen een stap verder gaan, door de leefkwaliteit voorspelbaar te maken. Dat lukt natuurlijk niet voor de hele provincie (dan is drie dagen wel wat kort). Dus gaan we 3 dagen nadenken over  en werken we aan de hoofdvraag:
Ontwikkel een digital twin van (een deel van) Zuid-Holland die (een aspect van) het geluk en/of de leefkwaliteit van Zuid-Hollanders meet en voorspelt.

Dat doen we onder begeleiding van data-experts van Civity en de Future City Foundation. Zij werken samen aan het project Smart Stedenbouw. De uitkomsten van deze summerschool worden ook daarvoor gebruikt.

Waarom meedoen?

  • Je leert over data, digitalisering, smart cities en de toekomst van onze leefomgeving en de ruimtelijke ordening, planologie en stedenbouw.
  • Je maakt kennis met de provincie als organisatie en ontmoet een heel onwijs interessant netwerk van bedrijven en stakeholders.
  • Je bent graag bezig bent met inhoudelijke en vernieuwende onderwerpen;
  • Je een interessant netwerk wilt leren kennen;
  • En drie dagen plezier met hen wilt hebben.

Voor wie?
Je kan meedoen als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in data science, ruimtelijke ordening, planologie, techniek, smart city, GIS, Geo en mediadesign, gamification, bestuurskunde, stedenbouw of iets anders interessants, want out-of-the-box is altijd welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers. Jongprofessionals zijn niet ouder dan 26 jaar.

Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro.

Programma & deelnemen
We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma. We leven en slapen drie dagen in Zuid-Holland, op een camping of in een jeugdherberg. Waar precies weten we nog niet.

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven.
Let op: de officiële inschrijving sluit op 1 augustus 2019. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.

Met wie?
We organiseren deze summerschool op verzoek van de Provincie Zuid-Holland en in samenwerking met Civity en de Future City Foundation. De partners van het Smart Stedenbouw Project van Future City betrekken we bij het project.

Wat is een summerschool?
Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek. En je werkt aan een antwoord.

Dag 1 – De eerste dag beginnen we breed. We nodigen sprekers uit die ons inleiden op het thema en in de casus. We gaan op excursie. Het is een kennisintensieve dag, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond. ’s Avonds presenteren de groepen aan elkaar wat we hebben geleerd.

Dag 2 – Tijdens dag 2 gaan we aan de slag met de casus. We spreken de stakeholders en leren van hun inzichten. ’s Middags plannen we een interessante excursie. ’s Avonds verzorgen we een workshop om het probleem concreet te krijgen.

Dag 3 – Op de derde dag focussen de deelnemers zich volledig op het uitwerken van hun idee tot een product en bereiden de eindpresentatie voor die ’s middags wordt gehouden.

Win 500 euro
Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro (500 euro per persoon).

 MELD JE AAN

Summerschool Kennislab