SUMMERSCHOOL JOURNALISTIEK EN SMART CITIES

| 10 april 2019

Sommige schrijvers werken tien jaar aan een boek, wij maken er eentje in drie dagen.
Op maandag 17 juni, maandag 24 juni en vrijdag 5 juli organiseert het Kennislab voor Urbanisme i.s.m. met uitgeverij ELBA\REC en de Future City Foundation de Summerschool Journalistiek & Smart Cities in Amersfoort. Schrijf jij mee?

Meld je hier aan

7 redenen om deel te nemen:

  • De beste productie wint een mooie prijs
  • Je krijgt betaald voor de uren die je werkt
  • Je leert alles over de invloed van digitalisering en technologie op de stad
  • Je krijgt journalistieke masterclasses
  • Je krijgt toegang tot een uniek netwerk van schrijvers en vakinhoudelijke experts
  • Je bijdrage wordt verspreid richting duizenden stedelijke professionals
  • Je kunt zeggen dat je een boek hebt geschreven

Niet alleen maak je kans op een mooie prijs, je leert in deze dagen bovenal hoe het is om te werken op een professionele vakinhoudelijke redactie. Hoe start je een verhaal, welke bronnen raadpleeg je en hoe zorg je voor een productie met inhoud en uitstraling?

Boek Smart Stedenbouw
Het boek is onderdeel van een groter project genaamd Smart Stedenbouw. Hierin werken ruim twintig partners aan de ontwerpprincipes van de smart city. Maar we kijken ook breder. Hoe willen we dat de stad eruit gaat zien? Wat is de rol van technologie hierin? En hoe verandert het ontwerpproces door technologisering en digitalisering?

Lees hier meer achtergrondinformatie over de opzet van het project.

Toegankelijk als een tijdschrift, maar met een sterk bewaarkarakter. Dat doen we door inhoud, structuur, maar ook door de vormgeving. Die mag refereren aan de uitstraling van een schoolboek, het ultieme boek waar we wat van leren.

Het boek wordt (digitaal) verspreid onder ons netwerk én dat van de partners. Jouw bijdrage wordt dus gestuurd naar duizenden ambtenaren bij ministeries, provincies en gemeenten. Bovendien zal het uitgereikt worden op de Dag van de Stad in Den Haag in oktober en de Smart City Expo in Barcelona in november 2019. Uit de vorige journalistiek summerschool zijn het Future City Magazine en het boek Smart&Leefbaar gekomen.

Programma
We werken nu aan de details van het programma en maken het zo snel mogelijk bekend. De opzet is als volgt:

Maandag 17 juni
De eerste dag beginnen we breed. We leiden je in in de theorie van smart cities en geven je journalistieke masterclasses. We verdelen de verhalen en gaan aan de slag. Deze dag vindt plaats in Amersfoort.

Maandag 24 juni
We koppelen het eerste werk aan elkaar terug en geven je nog meer journalistieke en inhoudelijke bagage. Deze dag vindt plaats in Amersfoort.

Vrijdag 5 juni
We beoordelen de verhalen en kiezen het beste artikel. De schrijver daarvan wint een prachtige prijs. Deze dag vindt plaats in Amersfoort.

Met wie?
We organiseren deze summerschool in samenwerking met de Future City Foundation en ELBA\REC.

Voor wie?
Je bent geschikt als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je heb journalistieke skills en vindt het leuk om een journalistiek topstuk te leren schrijven. Je hebt een achtergrond in ruimtelijke ontwikkeling, smart/data, sociaal, economie, of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Aan deze summerschool kunnen 14 jongprofessionals deelnemen. Je schrijft zelfstandig een journalistiek stuk, maar krijgt daarbij wel begeleiding vanuit de organisatie en we delen bij elke stap de bevindingen die iedereen heeft gedaan.

Deelnemen
Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven.
Let op: de officiële inschrijving sluit op 27 mei 2019. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.

We maken een selectie uit de aanmeldingen die binnenkomen op basis van motivatie en journalistieke ervaring. Stuur daarom via het aanmeldformulier een artikel of website naar ons toe waaruit blijkt dat jij een goed stuk kunt schrijven.

Heb je vragen? Neem contact op met Richelle Raaphorst via r.raaphorst@kennislabvoorurbanisme.nl of 033 8700 100.