Uitzicht met garantie

| 9 mei 2012

Kippen met vrije uitloop zijn er al: die kunnen, mits ze zich beschermd voelen door bomen en struiken, tevreden buiten scharrelen. Mensen met vrije uitloop zijn er straks ook: dat zijn bewoners die bij de aanschaf van hun huis ‘uitloopgarantie’ kochten.

Zij kunnen vrij wandelen over de paden die met hun geld zijn aangelegd door het groene gebied waar ze wonen. Om ervoor te zorgen dat dat groene gebied groen blijft, is er een ander soort garantie: de ‘uitzichtgarantie’. Daarmee kopen huizenbezitters de garantie dat hun uitzicht blijft. Bijvoorbeeld dat de weilanden achter het huis onbebouwd blijven en dat de boer de pittoreske schuur aan de einder niet zal vervangen door een blinkende megastal. In Binnenveld bij Wageningen is hiermee in een proef ervaring opgedaan.

De groengaranties zijn een initiatief van InnovatieNetwerk en het Nationaal Groenfonds. Gaat het werken? Ik kan wel wat probleempjes bedenken. Mag de bewoner die geen uitloopgarantie kocht bijvoorbeeld ook over dat pad lopen? En wat gebeurt er als die boer zijn bedrijf verkoopt en de nieuwe eigenaar toch die megastal wil bouwen? Er zijn (nog) geen garanties verkocht, dus we weten nog niet of het werkt. Een aardig idee is het wel, een idee dat bovendien uitgebreid kan worden. Bijvoorbeeld met een garantie op schoon zwemwater in de buurt. Of een losloopgebied voor honden. Of een gebied zonder honden. Of een speeltuin. Wat zou dat kosten?

Marieke Vos is journalist (ICT, overheid, milieu, ruimte), schrijver en incidenteel cartoonist.
www.it-journalistiek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *