Van een uitzichtloze bankencrisis naar een bank waar muziek in zit

| 2 maart 2016

De lentezon doet voorzichtige pogingen om door de bewolking te breken. Geen plek zo fijn om in afzondering naar de einder te staren en filosofische gedachten aan te wakkeren. De bank vervult hierin een belangrijke rol. Hoeveel mensen hebben op zo een bankje hun gedachten geordend, hun verdriet verwerkt, hun creativiteit aangesproken? Terwijl ik naar de Rotterdamse skyline kijk mijmer ik voort.

rotterdams lied

Er kan zelfs ophef ontstaan als een gemeente bij de herinrichting een bankje wil verplaatsen of laten verdwijnen. Kan toch niet! Ons bankje, waar wij elkaar voor het eerst ….

bankspuiplein

Bank Spuiplein Den Haag

Het vertrouwen in de banken is recentelijk weer gedaald. Laten we het dan daarmee zitten? Is het dan een uitzichtloos gebeuren? Nee hoor, door de bank genomen is het redelijk goed gesteld met de banken in Nederland.

Echter er zijn wel degelijk verbeterpunten te vinden. Neem nu deze bank op het Spuiplein in Den Haag. We moeten toch complimenten geven aan de ontwerper van de bank. Na een regenbui is de bank snel weer droog, hij is fraai, verplaatsbaar, en aan de vormgeving is aandacht besteed. Wat betreft gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde scoort hij zeker niet slecht.

bankdenhaagkopie

Gaudi-achtige bank in Transvaal

Maar wat about het uitzicht?! Is dat uit zicht gebleven?

Ook de Gaudi-achtige bank in Transvaal Den Haag mag dan fraai zijn, het uitzicht is niet bepaald adembenemend. Ach, dat zullen ze elders wel beter doen zegt u?

Neem nou deze onderstaande banken in Utrecht. Je moet wel een echte kledingfreak zijn of erg van rood houden om van het uitzicht te genieten.

bankroodWaar zit dan het probleem? Het probleem zit zoals vaak door te veel bureauwerk en te weinig veldwerk. Het bepalen van de locatie van de bank op tekening vanachter je bureau is zo gebeurt. Echter, dan zie je uiteraard niet wat het uitzicht is. Dus ontwerper trek je jas aan, neem je broodje mee en ga naar de plek waar je het bankje bedacht had. Vlei je in het groene gras, ruik, voel en mijmer met je blik op oneindig.

Mijn blik dwaalt weer naar de skyline van Rotterdam en een gedachte komt bankbij mij op. Wat voor een melodie zou ik krijgen als ik de punten van de gebouwen op een notenbalk zou uitzetten? Vervolgens deze noten via een speaker in de bank laten afspelen. Een daadwerkelijk panoramalied hoorbaar voor iedereen, de rustende slechtziende inbegrepen.

Ratadadam Ratatadam tadam Ra…..
Start spreadin’ the news, I’m leavin’ today
I want to be a part of it
New York, New York
These vagabond shoes, are longing to stray
Right through the very heart of it
New York, New York

Fred Bransen is als programmamanager ruimtelijke kwaliteit/consultant werkzaam bij adviesbureau Tauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *