Vechten tegen windmolens

| 17 april 2019

Boerenschuren die in vlammen opgaan, betonblokken met ijzeren pinnen in het weiland en bedreigingen aan het adres van aannemers, agrarische ondernemers en bestuurders. Het verzet tegen windmolenparken is het afgelopen jaar in Groningen en Drenthe geëscaleerd. Hoewel waarschijnlijk maar een handvol bewoners bij het geweld is betrokken, ziet een veel grote groep de komst van windmolens en zonneweiden absoluut niet zitten. In de veengebieden, waar het Westen eerst zijn turf vandaan haalde en later gas en zout, passen ze ervoor om opnieuw als wingewest te dienen. Daar kan ik nog enig begrip voor opbrengen, maar geweld toepassen en goedpraten om je zin te krijgen, is echt een stap te ver.

Toch verbaast het mij niet dat bewoners radicaliseren als je ziet hoeveel twijfel rechtse populisten zaaien over nut en noodzaak van de energietransitie. Iemand als Thierry Baudet stookt het vuurtje graag op door doodleuk te blijven beweren dat de opwarming van de aarde door CO2-uitstoot niet is bewezen. We hoeven wat hem betreft dus ook niet van onze verslaving aan fossiele energiebronnen te genezen. China zet daarin ook geen stappen dus waarom zouden wij meer dan duizend miljard euro moeten uitgeven voor iets waar anderen zich aan onttrekken. Wie graag in sprookjes wil blijven geloven, is bij Forum voor Democratie aan het juiste adres.

Aan oprukkende distributiecentra langs de snelwegen maakt Forum geen woorden vuil

Ik er nog steeds geen vinger achter krijgen waar die hetze van Baudet tegen het klimaatbeleid vandaan komt. Veel argumenten zijn gezocht en overtuigen niet. Is het rancune tegenover de wetenschap die hem nooit erg serieus heeft genomen? De krokodillentranen die Forum in haar verkiezingscampagne huilde om het verlies van het Nederlandse landschap door oprukkende windmolens en zonneweiden, zijn in ieder geval misplaatst. Aan oprukkende distributiecentra langs de snelwegen maakt de partij geen woorden vuil. Als het aan Forum voor Democratie ligt, moeten er juist meer nieuwbouwwijken in de weilanden komen en is een focus op bouwen in de stad ‘links gedram’.

Waar de weerzin tegen klimaatbeleid hem precies in zit, blijft misschien gissen. Maar het mist zijn uitwerking op de energietransitie in Nederland niet. Zo komen we steeds verder achterop in het Europese peloton dat wél actie onderneemt om de economie te vergroenen en vernieuwen. Het doet mij denken aan de vorige grote transitie toen het buitenland al lang op kolen en stoom was overgeschakeld terwijl wij onze machines nog op hout lieten draaien. Met een vertraging van minstens veertig jaar moesten wij uiteindelijk ook aan de nieuwe brandstof geloven, maar de concurrentieslag met Engeland en Frankrijk hadden we verloren. Gaat de geschiedenis zich herhalen of sturen we onze economie nog op tijd bij?

Jaco Boer
@jaco_boer