Wie neemt de handschoen op?

| 17 januari 2018

Twee berichten trokken vorige week mijn aandacht. De NOS maakte bekent dat China geen afvoerputje van Europa meer wil zijn. Dat laat ik even op mij inwerken. Als ik het goed begrijp hebben de Chinezen ons decennialang overspoeld met allerlei plastic slippers, broodmandjes, poppetjes en wat al niet meer met een zeer beperkte levensduur. Vervolgens gooien wij deze slippers in de plastic ophaalzak en verkochten we dit weer aan de Chinezen die dit plastic nodig hadden om nog meer slippers, broodmandjes, enzovoort te maken. En nu! De Chinese economie zo gegroeid dat men aan het eigen plastic genoeg heeft. Bovendien zegt men dat het uit Europa geleverde plastic afval niet goed gesorteerd is. En nu? Waar laten we nu onze afgedankte slippertjes en vliegenmeppertjes?

China is geen afvalchinees meer.

En dat sorteren brengt mij op een tweede bericht dat mijn oren deed klapperen en ongemerkt een glimlach op mijn gezicht toverde. Iedereen kent natuurlijk het fenomeen dat je je sokken uit de was gaat sorteren en dan blijkt er op onverklaarbare wijze je linker sok verdwenen te zijn. Wel, een Utrechtse dame heeft zo iets dergelijks met handschoenen. Ze trof op straat regelmatig een linker of rechter handschoen aan die iemand klaarblijkelijk had verloren. Ze heeft deze verzamelt en een weeshuis voor handschoenen opgericht. Geweldig! Je kunt dus bij haar langs om te kijken of jouw verdwenen handschoen in haar collectie zit.

Ik heb wel even moeten denken over het begrip afval. Als je een handschoen weggooit is het afval, maar als je hem verliest niet? En afval kan ook weer veranderen in grondstof. Klaarblijkelijk is afval afhankelijk van gedrag van de mens en slechts een tijdelijk iets. De circulaire economie in een notendop. Het plastic slippertje en de handschoen zullen dus hun bestemming wel vinden.

En wat doen we nu met ons afval?

Niettemin moeten we dus andere manieren vinden om ons afval kwijt te raken. Sommige mensen zijn hier klaarblijkelijk al mee begonnen. Diverse creatieve oplossingen op straat heb ik waargenomen. In Bernheze is iemand een echte blikvanger. Op verschillende plekken in de stad, zoals achter regenpijpen en verkeersborden, vind je lege blikjes verstopt.

Ook in Nieuwegein heb ik fraaie staaltjes van afvalkunst mogen aanschouwen. Zo trof ik een prullenbak model rupsje nooit genoeg. Klaarblijkelijk een heimelijk verlangen van een bankier die onvoldoende ruimte vond om zijn appeltje voor de dorst te deponeren. En, ja ook Nieuwegein blijkt een soort handschoenenweeshuis te hebben.

Ken jij nog meer opmerkelijke oplossingen? Voor de leukste oplossing heb ik graag een flesje wijn over. Wie neemt de handschoen op?

Fred Bransen

Fred Bransen is als programmamanager ruimtelijke kwaliteit/consultant werkzaam bij adviesbureau Tauw