Worden wij een combi-natie?

| 20 januari 2016

Wat de retail betreft zijn we het in Nederland eens, lijkt het. Waar de grote retailketens omvallen, blijkt met name een tweetal categorieën het hoofd boven water te houden. Fysieke winkels gecombineerd met een webwinkel bleken het beter doen dan sec de webwinkels. Coolblue bijvoorbeeld wist afgelopen jaar een omzetwinst van maar liefst 54% te boeken.
Ook de kleine retail die hun zaak op basis van gewaagde combinaties een eigen gezicht wisten te geven, floreren als nooit tevoren. Een boekenzaak met een gezellige koffiehoek, een kledingzaak met een koffiecorner. De retail van de verlosslagerij_bewerkt-2toekomst speelt in op beleving en deskundigheid. Het ouderwetse begrip gezelligheid (met een kopje koffie) lijkt een toekomstige must. De klant moet er vrolijk van worden en de impulsaankoop moet worden gestimuleerd. Hopelijk zien veel gemeenten deze noodzaak ook en belemmeren zij deze ontwikkeling niet met allerlei beperkende regels en verordeningen.

Ja, combineren is the shit heden ten dage. Gezellige winkels: we komen er nog steeds graag de deur voor uit. Genieten, ons verbazen. Kortom: beleven. Maar soms, soms… kom je wel héél aparte combinaties tegen. Zo stuitte ik tijdens het straatjutten in Utrecht op deze vreemde combinatie. Een verloskundige praktijk gevestigd in een voormalige slagerij. Ja, de humor ligt op straat.

kinderverf2Of wat te denken van de onderstaande winkel, waar aan de linkerkant de kinderartikelen zijn uitgestald terwijl men aan de rechterkant de verf aan de man brengt. Een echtpaar met verschillende interesses? Of een visionaire blik op de deelmaatschappij?

Niet alleen in de retail komen we vreemde combinaties tegen. Ook in de buitenruimte zien we soms bedoelde en onbedoelde combinaties die een glimlach op ons gezicht toveren. In Delft kwam ik de combinatie van een checkpoint op het Oostblok tegen. Een associatie met Checkpoint Charlie in Berlijn ligt dan wel erg voor de hand. Overigens lijkt mij een lantaarnpaal zo vlak bij je raam geen succes.checkpoint charlie2

Niettemin, het zet mij wel aan het denken over mogelijke combinaties in de openbare ruimte. Waarom worden snelwegen, spoorlijnen, tracé van water, gas en elektra, en niet te vergeten kanalen niet gecombineerd? Waarom vind ik naast het benzinestation langs de snelweg geen garages? Waarom geen fietsenmakers aan het fietspad? Waarom geen bushalte met ontbijtservice, waarom…? Oh jee, mijn fantasie gaat weer op de loop! Bij jou ook? Dan vormen we een mooie combinatie.

 

Fred Bransen
Programmamanager ruimtelijke kwaliteit/consultant bij adviesbureau Tauw.

Klik hier voor meer blogs van Fred Bransen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *