Archief

Weg met de ‘hipsterhokken’

Auteur ROmagazine.nl

21 april 2020 om 16:20, Leestijd ca. 2 minuten


Mijn collega op de Hogeschool Utrecht kun je niet snel betrappen op het gebruik van grote woorden. In zijn lessen concentreert hij zich op de nuchtere feiten. Maar twee weken geleden deed hij op Facebook toch een emotionele oproep. Met zijn vrouw en een vier maanden oude baby woont hij in een krap eenkamerappartement van 48 vierkante meter in de Utrechtse binnenstad. Door corona werd hij gedwongen om van zijn woon-/slaap-/eetkamer ook nog een virtueel klaslokaal te maken. Had misschien iemand een lege kantoorplek over zodat zijn digitale lessen niet meer verstoord werden door een huilend kind?

Hij zal zeker niet de enige zijn geweest die de afgelopen weken op een harde manier werd geconfronteerd met de vastgelopen woningmarkt. Voor starters en jonge gezinnen is het al jaren onmogelijk om een betaalbare woning te vinden die op acceptabele afstand ligt van hun werk. Als de maandelijkse huur of hypotheek wel binnen hun bereik is, zitten deze groepen meestal opgescheept met te krappe huizen zonder fatsoenlijk balkon of tuin. In een normale periode kun je dat nog compenseren met het park of het plein, maar in deze coronatijd maak je stadsbewoners daarmee wel erg kwetsbaar. Juist in steden zouden nieuwe woningen daarom niet alleen meer ruimte moeten bieden, maar ook moeten beschikken over een ruim balkon of tuin.

De coronacrisis is een goed moment om het roer in de volkshuisvesting om te gooien

Bij projectontwikkelaars of beleggers hoef je voor die combinatie van groot, betaalbaar en een fatsoenlijke buitenruimte niet aan te kloppen. Die investeren liever in te dure ‘hipsterhokken’ van 45 vierkante meter en andere woonconcepten met een hoog rendement. Na twintig jaar van neo-liberaal woonbeleid is de coronacrisis dan ook een goed moment om het roer in de volkshuisvesting om te gooien. Geef de woningcorporaties weer een grotere rol in de woningbouw voor middeninkomens. Dat betekent het afschaffen van het verbod op levering van niet-DAEB-diensten en het omvormen van de verhuurdersheffing tot een investeringsfonds voor nieuwe huurwoningen onder de duizend euro.

Waar het kabinet in allerlei sectoren met miljarden strooit om de economie overeind te houden, zou het haar sieren om ook de volkshuisvesting een extra duw in de goede richting te geven. Dan kunnen mijn jonge collega’s bij een volgende lock-down hopelijk in alle rust vanuit hun werkkamer een nieuwe generatie professionals klaarstomen voor de lastige praktijk.

@jaco_boer

Gerelateerde Artikelen
Link gekopieerd naar klembord