Archief

Schaalsprong

Auteur ROmagazine.nl

28 januari 2021 om 11:28, Leestijd ca. 2 minuten


We gaan het dit decennium en deels zelfs al dit jaar meemaken; schaalsprongen bij een aantal grote opgaven, zoals daar zijn de woningbouw, het netwerk voor openbaar vervoer en de energietransitie. Althans dat zijn de verwachtingen. Het Rijk maakt tempo met het op gang helpen van de woningbouw. De selectie voor de tweede tranche van de Woningbouwimpuls komt eraan, de derde gaat binnenkort open voor indiening vaan aanvragen. Bij de eerste tranche, afgelopen september toegekend, ging het om 51.000 woningen en een totaalbijdrage van het Rijk van 336 miljoen euro. Daarmee zijn 27 bouwprojecten over het hele land opgestart, waarvan 65 procent binnen het betaalbare segment.

‘De Woningbouwimpuls is serieus geld, en een flinke steun in de rug voor gemeenten die willen bouwen en de druk op de woningmarkt willen verlichten’

In de tweede tranche gaat het om nog eens zo’n 225 miljoen euro totaal. Dat is serieus geld, en een flinke steun in de rug voor gemeenten die willen bouwen en de druk op de woningmarkt willen verlichten. De meeste bouwprojecten die met de impulsgelden zij opgestart zijn binnenstedelijke locaties, waaronder bedrijventerreinen, centrumontwikkelingen, stationsgebieden en bestaande wijken, maar er zitten ook een paar uitleglocaties bij. De vraag of alles binnenstedelijk kan, is daarmee ontkennend beantwoord. Vaak wel, niet overal!

Een tweede schaalsprong kan dit jaar ook plaatsvinden; die van de infrastructuur. Uit het Groeifonds komt maar liefst 20 miljard euro beschikbaar, waarvan een fors deel naar verwachting naar de zes infraprojecten gaat. Vier daarvan betreffen structurele uitbreidingen van het OV-netwerk, zoals het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol/Hoofddorp, een nieuw intercitystation en twee tramlijnen in Utrecht en de Brainportlijn in Eindhoven. Deze uitbreidingen zijn nodig om een aantal grootstedelijke woon-werkgebieden beter bereikbaar te maken.

‘Wat tot nu toe is gerealiseerd is peanuts bij wat er nog te doen staat tot 2030 om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen’

En dan de energietransitie. Komend jaar moeten de concept-RES’en verder worden uitgewerkt en definitief gemaakt. Ook de warmtevisies worden door de gemeenten opgeleverd. Samen moeten die inzicht bieden waar de eerste grote stappen worden gezet. Wat tot nu toe is gerealiseerd is peanuts bij wat er nog te doen staat tot 2030 om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. De grote vraag is wie dit gaat betalen. Zeker met de coronacrisis en de verwachte economische terugval zijn woningeigenaren, goed voor tweederde van het aantal woningen, terughoudend. Wat kan het Rijk hier betekenen?

Marcel Bayer, hoofdredacteur ROm

Gerelateerde Artikelen
Link gekopieerd naar klembord