Advertentie
Archief

Zoom, zoom, zoom, zoom

Auteur ROmagazine.nl

04 februari 2021 om 10:01, Leestijd ca. 3 minuten


Waar denkt u aan bij zoomen? Tegenwoordig denkt iedereen aan een digitale vergadering. Maar deze zoom is anders en kent u uit de fotografie. Zo’n lens waarmee je in de modder ligt om een detail dichtbij te halen of waarin je over een hekje leunt om het hele beeld en het hele overzicht te pakken. Dat kunnen is niet alleen handig in de fotografie, maar ook bij stedelijke ontwikkeling/

Met het programma Stedelijke Transformatie werken we aan woningbouw op plekken die nu veelal een andere functie hebben. Zo zorgen we voor een boost voor plekken die nu onaantrekkelijk zijn. Het gevaar ligt op de loer dat bij zo’n langdurige gebiedsontwikkeling alle partijen steeds meer inzoomen op een ontwikkeling: elk perceel heeft immers zijn eigen problemen. Je ziet dan wel het vogeltje, maar niet meer het bos en kan je compositie zo maar aan gort zijn. Regelmatig uitzoomen is verstandig en biedt kansen. Maar ja, dan verlies je al snel scherptediepte en mis je de details. Zorg dus voor een lens die allebei kan en een fotograaf die beide technieken beheerst.

Veel gebieden die we nu transformeren liggen midden in de stad, terwijl ze ooit aan de rand van de stad zijn gebouwd. Op het CiBoGa-terrein in Groningen is in 1854 de Gasfabriek geopend. De huidige Kop van Zuid in Rotterdam werd na 1887 ontwikkeld als de Rijnhaven. In de Schieoevers in Delft is direct na 1900 een aantal grote industriële complexen ontwikkeld. Maar ze maken nu wel deel uit van die stad. Uitzoomen dus!

Zorg voor een lens die zowel kan in- als uitzoomen

Als je besluit een gebied te gaan herontwikkelen, heb je te maken met het bestaande stedelijke weefsel. Een ultieme kans om dat te verbeteren. Als je het ziet. En als je inzoomt op een deel, om te kijken wat een ingreep daar met het geheel doet.

Bij de start van een gebiedsontwikkeling is aandacht voor de waarde van de stad nog wel vanzelfsprekend. In de loop der jaren wordt er vaak ingezoomd en stellen we scherp op specifieke percelen op het aantal parkeerplekken, de sloopkosten, de hoeveelheid waterberging of het aantal sociale woningen. En een gebiedsontwikkeling duurt vele jaren, waarin veel kan gebeuren. Denk aan de afgelopen jaren: de energietransitie die opkwam, de veranderende rol van corporaties, andere inzichten in mobiliteit. Zoom dus af en toe uit voor een scherp totaalbeeld!

In Zwolle doet men dit al enige jaren met het Zwols Concilium, een samenwerkingsverband van gemeente, provincie, corporaties, ontwikkelaars, bouwers en makelaars die samen over de ontwikkeling van de stad en specifieke projecten praten. In onze terminologie een vakvereniging van fotografen. Of een stadsbouwmeester kan juist de taak krijgen om de samenhang op een grotere schaal te blijven zien en kan helpen bij het in- en uitzoomen Ook gezamenlijke RIA’s (Regionale Investeringsagenda’s) kunnen ervoor zorgen dat vanuit een breder perspectief naar elke individuele ontwikkeling wordt gekeken. Tijdens ons congres van 11 februari gaan we in gesprek over het belang van stedelijke transformaties voor de stad als geheel. Maximaal uitgezoomd dus! Doet u mee?

Jop Fackeldey, gedeputeerde in Flevoland en voorzitter van het programma Stedelijke Transformatie. Hij schrijft in ROm een maandelijkse column over de urgentie, knelpunten en oplossingen. Op 11 februari vindt het vierde jaarcongres plaats van het programma.
Voor meer informatie hierover: www.stedelijketransformatie.nl/congres

Gerelateerde Artikelen
Link gekopieerd naar klembord