Archief

De circulaire energietransitie: twee olifanten in één klap?

Auteur ROmagazine.nl

22 december 2021 om 23:03, Leestijd ca. 4 minuten


Twee vliegen bedoel je? De energietransitie en de circulaire transitie zijn flink van formaat dus de vergelijking met vliegen is niet zo passend. Momenteel worden de energietransitie en circulaire transitie als twee aparte transities aangepakt. Dit moet en kan in één klap. Pak de energietransitie circulair aan! Hoe doe je dat? Daarvoor geef ik je in deze blog een aantal handvatten.

Uit het nieuwe coalitieakkoord blijkt duidelijk dat er voor het klimaat een schepje bovenop moet. De CO?-uitstoot moet verder naar beneden, er komt een minister voor Klimaat en Energie, financiële ondersteuning wordt uitgebouwd en concreet moeten we sneller isoleren en meer duurzame energie opwekken. Met de energietransitie zijn we de afgelopen jaren flink op stoom gekomen en bewegen we richting de uitvoering. Hoewel daar ook nog voldoende uitdagingen zijn loopt deze transitie voor op de circulaire transitie.

De transitie naar de circulaire economie staat inmiddels op de agenda bij overheden en (grotere) bedrijven. Voor veel gemeenten is het de uitdaging om hier echt actief mee aan de slag te gaan. Waar de energietransitie inmiddels goed op weg is, daar staan we met de transitie naar de circulaire economie nog aan de vooravond. En dat terwijl deze transitie minstens zo omvangrijk is als de energietransitie.

Met de transitie naar een circulaire economie staan we nog aan de vooravond


De circulaire transitie bestaat uit een systeemtransitie en grondstoffentransitie. Lees voor meer uitleg over de systeemtransitie mijn eerdere blog. Voor grondstoffen en producten geldt op hoofdlijnen: (1) voorkom materiaalgebruik, (2) hergebruik materialen en (3) kies voor materialen met een lage milieu impact zoals biobased materialen.

Vanuit de energietransitie wordt nu vol ingezet op isoleren en duurzaam opwekken van energie. Als we dit doen zonder het perspectief van de grondstoffentransitie is het dweilen met de kraan open en creëren we ons volgende probleem. Namelijk hoge milieu-impact en CO?-uitstoot bij de productie en verwerking van deze producten nadat de levensduur is bereikt.

Daarom reik ik een aantal handvatten aan die gebruikt kunnen worden bij de energietransitie, zoals in isolatiecampagnes, inkooptrajecten van zonnepanelen of bij grotere (ver)bouwprojecten.

  1. Kies voor hergebruikt materiaal. Denk aan harde isolatieplaten te verkrijgen via sloopbedrijven of online marktplaatsen en refurbished zonnepanelen via bijvoorbeeld Zonnext.
  2. Kies voor materialen met een lage milieu impact. Leveranciers kunnen de milieu-impact aantonen met een Life Cycle Analyse. Een goede keuze zijn biobased materialen. Zoals houten constructies en isolatiemateriaal van vlas, houtvezel of cellulose. Deze natuurlijke materialen zijn goed verkrijgbaar, hebben zich in de praktijk bewezen, hebben CO? opgeslagen en dragen bij aan een gezonder gebouw. Ook steeds meer leveranciers van zonnepanelen zetten goede stappen, dus vraag hiernaar.
  3. Monteer de materialen zo, dat deze op een later moment zijn te hergebruiken en dat ze niet alsnog de verbrandingsoven in moeten. Denk aan isolatiemateriaal, kabels en leidingen.

Laten we ons niet blindstaren op de energietransitie maar sla deze twee olifanten in één klap en pak de energietransitie en circulaire transitie tegelijk aan.

Door Thijs Aarden, adviseur bij Over Morgen
🌳 Kom Bomen in het Bos en steun 3FM Serious Request. Meld je aan 🌳

Gerelateerde Artikelen
Link gekopieerd naar klembord