Advertentie
Archief

Gemeenten: reserveer ruimte voor de Circulaire Economie

Auteur ROmagazine.nl

11 maart 2022 om 11:38, Leestijd ca. 3 minuten


De transitie naar de circulaire economie gaat nog gepaard met veel onzekerheden. Onzekerheden over de impact op onze economie en de samenleving. In deze transitie is er één ding zeker: de circulaire economie heeft fysieke ruimte nodig. De nadelige gevolgen van afhankelijkheid van grondstoffen uit landen met onstabiele of onbetrouwbare regimes ondervinden we op dit moment. Toewerken naar een lokale en veerkrachtige economie zal extra druk leggen op de al schaarse ruimte binnen gemeenten.

In stedelijke gebieden zien we dat gemeenten op zoek zijn naar manieren om de circulaire economie te faciliteren en te stimuleren. Dat vraagt een andere kijk op woon-, winkel-, en industriegebieden. In onze huidige lineaire economie importeren we onze producten uit het buitenland en in sommige gevallen verschepen we ons afval ook buiten onze landsgrenzen. In een circulaire economie richten we ons juist op optimaal inzetten en hergebruiken van materialen, het liefst lokaal. Dit vraagt om andere lokale, soms zelfs nieuwe, economische diensten. En ja, deze diensten hebben lokaal ruimte nodig.

Zorg dat je voldoende inzichtelijk hebt hoe de belangrijkste sectoren in je gemeente zich binnen de circulaire economie gaan ontwikkelen …

In een circulaire economie zal een deel van de lokale economie zich gaan concentreren rond hergebruik, reparatie en het verwerken van materialen. Dit betekent dat er meer locaties nodig zijn om producten te maken, op te slaan en voor hergebruik aan te bieden en het uit elkaar halen van producten om te repareren. En dat het liefst in zo kort mogelijke ketens. De ruimtedruk die we nu in buitenland neerleggen zullen we deels zelf gaan moeten oplossen.

Daarnaast is het belangrijk dat bedrijven elkaars reststromen gaan gebruiken. Ook hiervoor geldt dat we niet eindeloze logistieke stromen willen creëren. Lokale matchmaking van grondstoffen zal steeds belangrijker worden. Dat vraagt om het slim inrichten van bedrijventerreinen en een duidelijke visie over welke type bedrijven geschikt zijn voor welk type bedrijventerrein. Dat betekent iets voor acquisitie van bedrijven, maar ook herplaatsing van bedrijven op huidige bedrijventerreinen.

… en maak als gemeente een visie op hoe je dit wilt faciliteren

Hier ligt een belangrijke rol voor gemeenten in haar eigen ruimtelijke- en economische beleid. Zorg dat je voldoende inzichtelijk hebt hoe de belangrijkste sectoren in je gemeente zich binnen de circulaire economie gaan ontwikkelen en ontwikkel als gemeente een visie op hoe je dit wilt faciliteren. En wees je daarbij dus bewust over de ruimtevraag die daarbij komt kijken. Op deze manier help je om als economie veerkrachtig te zien, minder afhankelijk te worden van onzekerheden uit onstabiele regimes en juist waarde lokaal te houden.

Jan van ’t Hek, adviseur bij Over Morgen

Gerelateerde Artikelen
Link gekopieerd naar klembord