Inschrijven voor nieuwsbrief
Advertentie
Landelijk gebied

Ga eens leren met de handen uit de mouwen

Auteur Lisa Olsthoorn

01 september 2022 om 16:48, Leestijd ca. 2 minuten

Op de politiek wordt vaak afgegeven dat ze ver af staan van de praktijk. Ook ik maak me wel eens schuldig aan dergelijke aantijgingen. En eerlijk is eerlijk, wij adviseurs, beleidsmakers, projectmanagers, brengen toch ook de meeste tijd door achter onze computer. Maar het kan ook anders.

Ik maak regelmatig deel uit van gesprekken waarin mij het gevoel bekruipt dat we het vooral veel hebben over wat we hebben gelezen hier of daar. We praten erover, wisselen ideeën uit, maar het blijft oppervlakkig en abstract.

Onlangs trof ik aan de keukentafel bij een boer een beleidsmedewerker stikstof van de provincie Noord-Holland. Hij had zichzelf de taak gegeven bij een aantal boeren in de provincie mee te gaan lopen. Te snappen hoe het bedrijf van een melkveehouder werkt en hoe het er dagelijks aan toe gaat. Dat ook echt even te voelen.

Een verschrikkelijk leerzame ervaring, die hem ongetwijfeld anders doet kijken naar het werk en leven van de boer en wat dit betekent voor beleid maken. En bovendien bouwt hij aan een relatie met de boeren in het gebied waaraan hij werkt, met hopelijk wederzijds respect tot gevolg. Je moet elkaar kennen, om elkaar te kunnen vertrouwen.

Ook ik liep afgelopen zomer drie weken stage bij de boer. Een bijzondere en leerzame ervaring. Ik mocht meewerken op het gemengd biologische bedrijf van Piet en Angela in Loppersum. Ik leerde over hun bedrijf, hoe het is om te moeten zorgen voor 12.000 kippen in een tijd van vogelgriep, hoe je van mislukte appeloogsten tot succesvolle samenwerking kunt komen met lokale cidermakers, en hoeveel arbeid gaat in bakjes aalbessen in de winkel krijgen 20 kilometer verderop. En bovenal hun liefde voor het vak en de gevoelde afstand van veel boeren in de directe omgeving tot politiek Den Haag.

Een meewerkstage lopen in een voor jou relevante sector, ook wanneer je al 20 jaar in het vak zit, kan je een enorme opfrisser geven en tot nieuwe inzichten leiden. Ga voor jouw werkveld na wat jouw perspectief kan verbreden en verdiepen. Niet met een vluchtig veldbezoek, maar echt met de poten in de klei, en doe het gewoon.

Ben je werkgever of teamleider? Stuur je team op stage. Het geeft energie, praktijkervaring en nieuwe inzichten om tot nieuwe oplossingen te komen voor een duurzame leefomgeving.

Lisa Olsthoorn en collega’s bij Over Morgen schrijven maandelijks een column voor ROm. ROm is gratis voor ambtenaren in het domein van de fysieke leefomgeving. Word nu abonnee en laat ROm thuisbezorgen (digitaal of het papieren magazine).

Gerelateerde Artikelen