Inschrijven voor nieuwsbrief
Advertentie
Landelijk gebied

Kinderfeestje

Auteur Henk Werksma

23 juni 2023 om 13:17, Leestijd ca. 3 minuten

Daar gaan we weer: kinderfeestjes. Alleen een stikstofpresentatie houden voor een zaal boeren is erger, volgens mij. Maar in de derde week van juni ontkom ik er niet aan. Dan zijn mijn twee jongste jongens jarig en die verwachten een grootsch en meeslepend feest. Ondanks mijn tegenzin en onkunde ben ik dit jaar in mijn missie redelijk geslaagd, geloof ik.

Uit jarenlange ervaring weet ik inmiddels dat feestjes buiten de deur minder erg zijn dan thuis. Als kersverse vader wist ik dat niet. Het eerste feestje hulde ik mij in een PEC Zwolle tenue en gaf ik enthousiast een voetbalclinic. De sportieve feestboel werd niet alleen ernstig verstoord door motorisch minder begaafde feestgangers, maar ook door zichzelf profilerende belhamels die luidkeels hun ongenoegen uitten: ‘dit is saai!’

Het jaar daarop stuitte ik op soortgelijke problemen, tijdens de door mij georganiseerde carrousel met oud-Hollandse spelletjes. Dat jaar kampte ik vooral met de gruwelijke brutaliteit van één raddraaier. O, vreugde wanneer de ouders (allemaal moeders) al dat tuig weer kwamen ophalen. Fysiek en mentaal uitgeput greep ik naar het bier.

Door schande en ergernis wijzer geworden, heb ik de daarop volgende jaren alle kinderfeestjes buiten de deur weggeorganiseerd. Overigens was dat niet een geheel vrije keuze want de steeds mondiger wordende kindertjes vonden de door mij georganiseerde kinderfeestjes niet chill, cool of dope.

Via internet boekte ik een volledig begeleid (!) kinderfeestje. Het bowlen, het zwemparadijs, het trampolinepark en de freerun met aansluitend dáár patat, pannenkoeken of pizza, waren tamelijk succesvol. In ieder geval voor mij. Wat bleef: de onmetelijke vreugde wanneer de moeders hun kroost ophaalden.

Dit jaar bracht een nieuwe uitdaging. Naast de klacht van mijn jongsten dat hun kinderfeestjes wel erg lijken op die van hun vriendjes, maakt de inflatie een ‘volledig begeleid’ kinderfeestje schier onbetaalbaar. De uitdaging: hoe kan ik het feest buiten de deur houden, de kosten beperken en zelf geen noemenswaardige begeleidende rol innemen?

Het is voor een ouder en voor kinderen veel leuker om naar een recreatiegebied als de Reeuwijkse Hout te gaan

Op een zonovergoten vrijdag zit ik lekker op mijn handdoekje in recreatiegebied de Reeuwijkse Hout. Geen kind in de buurt maar wel allemaal veilig in het zicht. In de verte een sup met spartelende kinderlichamen. Even later beweegt de groep zich naar de uitkijktoren en kort daarop trekken ze op naar het free-run parcours.

Nadat de ranja en watermeloenen zijn verorberd, trekt de groep op via het Mikadobos naar de avonturenroute. Weer twee kilometer lang rust voor mij. Ik doe eens gek en neem nóg een koude ranja. ‘Het gaat best goed hé?’, spreek ik tot mijzelf. Wetend dat ik de jongens dadelijk trakteer op friet en ijs dat ik kan halen bij de snackbar bij de entree. Een top kinderfeestje!

Mijn conclusie na jaren kinderfeestjes: het is echt voor een ouder, maar ook voor kinderen, veel leuker om naar een recreatiegebied als de Reeuwijkse Hout te gaan.

Een recreatiegebied zoals het hoort te zijn: een geliefd groen gebied met horeca, tal van XL recreatieve voorzieningen en toiletten rondom de hoofdentree. Buiten de entreezone volop ruimte om te wandelen, te fietsen en de hond uit te laten. En alles ligt er netjes bij, alhoewel er iets te veel braamstruiken en brandnetels zijn.

Goed geregelde governance en 7,34 euro per inwoner

Als planoloog wil je natuurlijk weten wie ons heerlijke kinderfeestje mede mogelijk heeft gemaakt. Het blijkt het Recreatieschap Groenalliantie te zijn. Zij hebben negen recreatiegebieden in eigendom en beheer. De governance lijkt goed geregeld te zijn: een eigen bestuur bestaande uit wethouders van de deelnemende gemeenten die zich laten adviseren door gebiedsadviescommissies waarin gemeenteraadsleden zitting hebben.

In de periode 2015-2022 is er een kwaliteitsimpuls uitgevoerd – samen met gebiedspartners – voor alle negen gebieden ‘zodat de gebieden weer aansluiten bij de wensen en eisen van deze tijd’. Waar betalen ze het van, vraag ik me af? Ik sla de begroting er op na: € 7,34 per inwoner. Ofwel: twee kopjes koffie per jaar! Een schijntje in het licht van de kosten van een gemiddeld kinderfeestje.

Gerelateerde Artikelen