Inschrijven voor nieuwsbrief
Infrastructuur en mobiliteit

Op pad in de ruimte

Auteur Malu Hilverink

03 juli 2023 om 17:56, Leestijd ca. 2 minuten

Vanuit kantoren en (thuis)werkkamers werken we aan ruimtelijke ontwikkeling, enkel verbonden met het wifinetwerk. We nemen belangrijke beslissingen gerelateerd aan ruimtelijke kwaliteit vanachter onze zit- of sta-bureaus met een koptelefoon op, die als het meezit alle omgevingsgeluiden tegenhoudt. En tijdens online Teams-meetings maken we plannen voor de fysieke leefomgeving terwijl we onze eigen omgevingsachtergrond vervagen en praten met een collega die voor een platte foto van een net opgeleverde gebiedsontwikkeling zit.
Deze column staat in ROm juli-augustus 2023. ROm is het vakmagazine over ruimtelijke ontwikkeling en de fysieke leefomgeving en gratis voor ambtenaren en bestuurders-politici in dat beleidsdomein. Meld u hier aan voor een abonnement voor het maandelijkse papieren of digitale magazine.

Starend naar een plat scherm of voorovergebogen op onze telefoon, hebben we het dus over de ruimte terwijl we ons niet in die ruimte bevinden. Best wel krom.

Want hoe kun je de fysieke leefomgeving dan echt zien, horen en beleven?

We zien vooral virtuele representaties van plekken en missen het gevoel van context, interactie en schaal.

Op het moment dat we tijd buiten door brengen, voelen we ons meer verbonden met de fysieke wereld om ons heen. We kunnen de texturen van materialen voelen, de geluiden van de stad opvangen, de schoonheid van de natuur beleven, de veelzijdigheid van de landschappen zien, de diversiteit van mensen ervaren of nieuwe plekken verkennen. Dit draagt bij aan een gevoel van identiteit en betrokkenheid.

Direct contact met de natuur en de fysieke wereld om ons heen brengt ons inspiratie en verwondering. Het helpt om het begrip van ruimte te verdiepen en om tot vernieuwende oplossingen en perspectieven te komen; enorm belangrijk bij de transitie naar een duurzame, toekomstbestendige en kwalitatieve leefomgeving.

Direct contact met de natuur en de fysieke wereld om ons heen brengt ons inspiratie en verwondering

Een ander punt is de ruimte in onszelf. Het is moeilijk bewust te zijn van de waarde van onze leefomgeving als we constant ‘aan’ staan en ons focussen op dingen gedaan krijgen. Versnellen is van groot belang bij alle opgaven die ons om de oren vliegen en letterlijk moeten landen in de ruimtelijke context. Echter, om te kunnen versnellen moeten we ook vertragen.

Door te vertragen maken we in ons hoofd ‘ruimte’ voor creativiteit en reflectie. Onze gedachten kunnen vrijuit stromen en we vinden vaak oplossingen voor problemen waar we eerder vastliepen. Het stelt ons in staat om betekenisvolle verbindingen te maken, ons te laten raken en waardering te voelen voor hetgeen we echt belangrijk vinden.

Laten juist wij die werken aan de ruimtelijke context, vaker onze laptops dichtklappen en ons openstellen voor de schoonheid en mogelijkheden die buiten op ons wachten. Dus: weg achter je beeldscherm en letterlijk op pad, de ruimte in!

Organiseer die meeting tussen de bomen in het park, op de stoep van een bedrijventerrein, midden in een weiland of op het bankje bij het stationsplein. Neem tijdens je pauze een frisse duik in open water, ontdek olifantenpaadjes in de buurt of beleef de zonsopkomst vanuit een open plek in de verdichte stad. Bezoek inspirerende voorbeelden en vraag de mensen wat hen raakt. Door daadwerkelijk op een plek te zijn en in contact te staan, beleef je de omgeving. Niet enkel vanuit je hoofd maar met al je zintuigen.

Gerelateerde Artikelen