Inschrijven voor nieuwsbrief
Advertentie
Gebiedsontwikkeling Vastgoed Woningbouw

Het zijn met name de kleinere en middelgrote gemeenten die kampen met een tekort aan ambtenaren

Gelderse gemeenten hebben extra ambtenaren nodig voor woningbouw

Nieuwbouw in Zutphen. Beeld Dutch Scenery/iStock.com
Auteur ROmagazine.nl

30 augustus 2023 om 11:07, Leestijd ca. 1 minuut


Om de bouw van ruim 100.000 woningen tot en met 2030 in Gelderland mogelijk te maken, moeten er zo’n 200 ambtenaren bijkomen. Zo niet, dan zullen er veel minder woningen bijkomen, of het duurt langer. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Provincie Gelderland is uitgevoerd.

Nieuwbouw in Zutphen. Beeld Dutch Scenery/iStock.com

'Toen de provincie woningbouwafspraken maakte met het Rijk, was de nadrukkelijke boodschap al dat we die doelen alleen kunnen halen als het rijk structureel geld beschikbaar stelt voor ambtelijke capaciteit. Dat wordt nog eens bevestigd in dit onderzoek', aldus de Gelderse gedeputeerde Dirk Vreugdenhil bij een bijeenkomst met enkele Kamerleden in Harderwijk. Het zijn met name de kleinere en middelgrote gemeenten die kampen met een tekort aan ambtenaren. Om woningen te kunnen laten bouwen hebben gemeenten vooral stedenbouwkundigen, verkeerskundigen en projectleiders nodig. 

De tekorten hebben verschillende oorzaken. Allereerst is de woningbouwopgave groter geworden: zeker 12.000 woningen per jaar moeten erbij komen. Daarnaast is de realisatie ingewikkelder geworden, door nieuwe regelgeving en eisen aan bijvoorbeeld duurzaamheid, leefbaarheid, bereikbaarheid en de gevolgen voor water- en bodemkwaliteit. Bovendien hebben de gemeenten er veel extra werk bij gekregen op het gebied van klimaat, energietransitie en stikstof. Ze moeten de beschikbare ambtenaren verdelen over meer en ingewikkelder werk. 

Startersprogramma

Bij de afspraken met het Rijk over de woningbouwopgave, was een belangrijke randvoorwaarde dat deze meer ambtenaren mogelijk zou maken, om zo het doel van 104.000 woningen te realiseren. Voor die 200 extra ambtenaren (gemiddeld 4 per gemeente) is jaarlijks maximaal €15.000.000 nodig.

Overigens gaat de provincie zelf ook aan de slag om de gemeenten te ondersteunen. Er komt een startersprogramma waarbij Provincie Gelderland jaarlijks 100 mensen werft en opleidt tot een relevantie functie bij de gemeenten. Bovendien kunnen de gemeenten met hulp van de provincie ook regionale ambtelijke pools gaan starten.

Bron: Provincie Gelderland

Gerelateerde Artikelen