Inschrijven voor nieuwsbrief
Woningbouw Vastgoed Gebiedsontwikkeling

Grijs met een gouden randje

Auteur Anouk Reintjens

01 april 2024 om 09:57, Leestijd ca. 2 minuten

Regionaal en lokaal kunnen we als maatschappelijk betrokken ontwikkelaars het heft in eigen handen nemen en zorgen dat de grijze toekomst een gouden randje krijgt.

Onder de titel Privaat Perspectief schrijven gebiedsontwikkelaars bij Heijmans en AM maandelijks voor ROm een column over actuele vraagstukken en trends bij duurzame gebiedsontwikkelingen. Anouk Reintjens is ontwikkelmanager bij AM. Deze column staat in ROm april 2024. 

Hoe grijs is de toekomst en hoeveel tinten heeft ie dan? Dat vroeg ik me af na het zien van het veelbesproken tv-programma en debat De Toekomst is Grijs. Als projectontwikkelaar met een sterk gevoel van verantwoordelijkheid bij maatschappelijke opgaven voel ik de dringende behoefte antwoorden te kunnen geven op de uitdagingen van vandaag en die ons te wachten staan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de grijze toekomst een gouden randje krijgt?

In 2040 staat Nederland voor een piek van dubbele vergrijzing. Dat we er langzaam naartoe groeien, is geen nieuw inzicht. We weten het sinds de jaren negentig. Maar wat mij verbaast, is het gebrek aan daadkrachtige actie. In 2014 werden alle verzorgingshuizen wegbezuinigd onder het mom van “blijf zo lang mogelijk thuis wonen”. Een lovenswaardig streven, maar de vraag is: wat als thuis wonen echt niet meer gaat? Wat als mensen de deur niet eens meer uit kúnnen? 

Het lijkt alsof we onze kop in het zand hebben gestoken en de harde realiteit veel te laat erkennen en maar voor ons uit schuiven.

We moeten niet alleen denken aan toekomstbestendige woningen, maar aan sociaal toekomstbestendige gebiedsontwikkeling

Ouderen geven herhaaldelijk aan dat ze eenzaam zijn. Met een miljoen woningen op de agenda voor de komende jaren moeten we niet alleen denken aan toekomstbestendige woningen, maar juist aan sociaal toekomstbestendige gebiedsontwikkeling.

Het aantal tachtigplussers verdubbelt in 2040. Een ongekende demografische verschuiving. De vergrijzing moeten we niet zien als last, maar eerder als een succes, een positief resultaat van medische vooruitgang. Ja, de uitdagingen zijn groot, maar ik zie het niet als bedreiging, maar eerder als een kans. Een kans om te innoveren, te creëren en te bouwen.

Laten we eerlijk zijn, beleid uit Den Haag lijkt verder weg dan ooit. Maar dat betekent niet dat we op onze handen moeten gaan zitten en afwachten. Regionaal en lokaal kunnen we het heft in eigen handen nemen en goede stedenbouw is hierbij cruciaal. Laten we de vergrijzing transformeren tot een kans voor vernieuwende, inclusieve (gebieds)ontwikkeling zoals het woonconcept “Let’s live” dat de kloof tussen de zelfstandige woning en het wonen in een verpleeghuis dicht, in een gemengde buurt. Een mooi voorbeeld van in actie komen en het daadwerkelijk toepassen van een nieuw woonzorgconcept.

De toekomst is grijs, maar achter elke grijze wolk schuilt een zonnestraal. 

Gerelateerde Artikelen