In de stad Rotterdam zijn er professionals, de zogenaamde stadmariniers, die zich inzetten voor het verbeteren van de leefomgeving. Dat klinkt mooi. Maar ze doen het ook echt in de praktijk! Ze werken actief aan projecten die de verstedelijking, duurzaamheid, sociale cohesie en economische ontwikkeling bevorderen. Ook Antwerpen heeft deze professionals in dienst. Stadmariniers zijn bruggenbouwers; ze brengen bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid samen om gezamenlijk de stedelijke omgeving te verbeteren. Bovendien hebben ze het gezag en de positie heeft om de bureaucratie te doorbreken en stappen te zeten als dat weer eens in papier en gepraat vastloopt.
De energiemarinier is geen militaire rang, maar een innovator die zich richt op de transformatie van onze energievoorziening
De energietransitie loopt vast, horen we. Los van de vraag of dat waar is – ik denk het niet – kost het wel tijd en die tijd hebben we niet. Dus hebben we een veranderaar in de praktijk nodig: de energiemarinier. De energiemarinier is geen militaire rang, maar een innovator die zich met enthousiasme en doorzettingsvermogen richt op de transformatie van onze energievoorziening. Laat ik eens dromen hoe deze eruitziet.
Energiemariniers hebben een visie voor een groenere wereld en het vermogen om anderen te inspireren. Ze tonen aan dat duurzaamheid niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn. Sterker nog, het is een spannend avontuur vol kansen voor innovatie. Ze nodigen iedereen uit om een bijdrage te leveren, of dat nu individuen zijn die zonnepanelen installeren of bedrijven die investeren in groene technologieën. Net als stadsmariniers geven energiemariniers verandering in de praktijk vorm. Ze zijn communicatief vaardig en weten hoe de samenleving te betrekken bij initiatieven. Zij gaan niet mee in het geklaag over bureaucratische hindernissen. Ze gaan juist de verbinding aan met de lokale samenleving, vanuit de missie een energietransitie te realiseren die haalbaar en rechtvaardig is. Tegelijkertijd: de energiemarinier heeft doorzettingsmacht en kent de weg naar beslissers. Bij tegenwind hebben ze de kracht en de middelen om barrières te doorbreken.”Nee” is voor hen geen optie.
Wat doet een energiemarinier precies?
Slimme Netwerken Stimuleren. Samen met energiedeskundigen kunnen ze slimme energienetwerken en technologieën combineren. Denk aan slimme buurtnetwerken of energieopslag. Deze innovaties helpen om vraag en aanbod van energie beter op elkaar af te stemmen, wat netcongestie vermindert.
Lokale Energiecoöperaties Bevorderen. Ze ondersteunen initiatieven van bewoners en lokale energiecoöperaties om meer lokaal opgewekte energie te realiseren. Dit vermindert de afhankelijkheid van energie uit andere gebieden en helpt bij het verminderen van congestie.
Stakeholders Verbinden. Ze brengen bewoners, bedrijven en overheden samen. Door hen te laten samenwerken kunnen ze gezamenlijk oplossingen voor netcongestie ontwikkelen, zoals infrastructuurverbeteringen of nieuwe beleidsmaatregelen.
Advies en Beleidsondersteuning. Ze adviseren overheden en netbeheerders over beleidsmaatregelen om netcongestie te verkleinen.
Dus, mevrouw Hermans, wanneer gaat u de eerste energiemarinier aanstellen? Het is tijd om de noodzakelijke verandering te voorzien van extra energie.