
De organisatie is op zoek naar inzendingen die aantoonbaar bijdragen aan de uitvoering van de Omgevingswet. Dit kan met toepassingen van wettelijke instrumenten die de uitvoeringspraktijk verbeteren.
Ook vernieuwende, digitale oplossingen die de dienstverlening versterken en samenwerking bevorderen zijn welkom, aldus de organisatie.
De inzendingen worden ingedeeld in vier categorieën. In elke categorie wordt één winnaar gekozen. De vier categorieën zijn:
- Slim werken met de kerninstrumenten van de Omgevingswet;
- Anders (samen)werken onder de Omgevingswet;
- ‘Van omgevingsdocument naar gebruikersvriendelijk loket’;
- Marktpartijen – Adviesbureaus, stedenbouwkundige of planbureaus, softwareleveranciers, kennisinstellingen en opleidingsinstituten die overheden ondersteunen bij implementatie en uitvoering. Nieuw dit jaar.
De Aandeslag-Trofee ging de afgelopen jaren naar projecten die bijdroegen aan de doelstellingen van de Omgevingswet. In 2020 werd de trofee toegekend aan het project ‘Maak Oosterwold’ (Almere), gevolgd door de gemeente Hengelo in 2021. In 2022 werd de trofee uitgereikt aan de gemeente Zundert.
Eerder kregen de projecten De Brabantse Omgevingsscan, Hart van Holland en de gemeente Tilburg de trofee.
De jury van de trofee bestaat uit negen experts op het gebied van besturen, beleid en de Omgevingswet en DSO.
- Wouter van Zandbrink – Juryvoorzitter; ervaren bestuurder en beleidsmaker met focus op sociale zaken, duurzaamheid en stedelijke ontwikkeling.
- Jop Fackeldey – Zelfstandig adviseur bij Fackwerk Advisering; voormalig wethouder in Lelystad en gedeputeerde in Flevoland, gespecialiseerd in ruimtelijke ordening en wonen.
- Adrie van Bohemen – DSO-expert binnen het team Implementatie van AdS; meer dan 20 jaar ervaring in het fysieke domein en betrokken bij het Omgevingsloket
- Kars de Graaf – Regeringscommissaris voor de Omgevingswet bij het ministerie van BZK/VRO en hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.
- Sarah Schendeler – Planoloog en juridisch adviseur omgevingsrecht bij de gemeente Oss; betrokken bij het ontwerpen en ontsluiten van omgevingsdocumenten in het Omgevingsloket.
- Saskia van Aggelen – Regionaal implementatiecoach Omgevingswet (RIO) voor de regio Gelderland. Van Aggelen is bestuurs- en organisatieveranderkundige en werkt als zelfstandig adviseur.
- Guido Kuijer – Plaatsvervangend programmadirecteur AdS. Kuijer speelt een centrale rol in de doorontwikkeling en implementatie van de Omgevingswet, met een sterke focus op samenwerking tussen overheden en het realiseren van een toekomstbestendig omgevingsrecht.
- Ruben Vlaander – Voorzitter van OmgevingsdienstNL en sinds 2019 algemeen directeur van Omgevingsdienst Regio Arnhem.
- Marlon Boeve – Hoogleraar Omgevingsrecht in gebiedsontwikkeling aan de TU Delft en een toonaangevend expert op het snijvlak van recht en gebiedsontwikkeling.
Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 loopt het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’ af op 30 juni 2025. Vanaf dat moment gaat een deel van de huidige ondersteuning over naar de lijnorganisatie. De uitreiking van de Aandeslag-Trofee vindt daarom dit jaar voor de zevende en laatste keer plaats.
Inschrijven voor de Aandeslag-Trofee 2025 kan tot uiterlijk 31 maart 2025. Op 3 juli 2025 wordt voor de laatste keer de Aandeslag-Trofee uitgereikt.
Het interbestuurlijke programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’ is een samenwerkingsverband van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. Deze bestuurlijke partners hebben 342 gemeenten, 12 provincies, 21 waterschappen, 8 departementen en verschillende uitvoeringsorganisaties ondersteund bij de implementatie van de Omgevingswet.