
‘Dan schrik je echt. De tijdbom is zichtbaar gemaakt’, zegt voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland. Zijn organisatie bracht in kaart welke Natura2000-gebieden er slecht aan toe zijn door stikstof. Deze informatie werd vervolgens gecombineerd met de concrete woningbouwplannen in Nederland.
De gegevens zijn gecombineerd en op een kaart is vervolgens te zien dat tientallen bouwprojecten voor 244.000 woningen te dicht bij stikstofgevoelige natuur liggen, en door het uitblijven van een oplossing voor het stikstofprobleem geen vergunning kunnen krijgen.
Het gaat om meer dan een derde van de 631.000 woningen die tot 2030 in de pijplijn zitten. Het aantal woningen dat op de planning staat, is ook minder dan gedacht. ‘Dus helemaal niet 1,3 miljoen zoals weleens wordt gezegd’, stelt Visser in het Algemeen Dagblad.
De gele, oranje en rode zones op de kaart staan respectievelijk voor vijf, drie en één kilometer afstand van Natura2000-gebieden die er slecht aan toe zijn. In de rode zones kunnen de komende tijd zeker geen projecten vergund worden, en in de gele en oranje zones is de kans op een vergunning op korte termijn klein. Beeld: Cobouw Bouwberichten. Daar is een grotere versie beschikbaar.
Eerder kregen woningbouwprojecten een vergunning op basis van intern salderen, waardoor de stikstofuitstoot binnen een gebied wordt verlaagd of anders verdeeld, waardoor de totale uitstoot niet toeneemt. De Raad van State zette in december een streep door intern salderen.
‘Als je geen vergunning kunt aanvragen kun je niks, maar soms vroeg ik me af of de urgentie nog wel gevoeld werd’, zegt Visser. Alle geitenpaadjes en uitwegen zijn inmiddels bewandeld.
Bouwend Nederland blijft bij de conclusie dat het stikstofprobleem lossen we alleen op door eerst de stikstofuitstoot te verminderen.
Daarvoor heeft de organisatie met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu een plan opgesteld, dat inmiddels ook wordt onderschreven door Biohuis, NVDE en Energie Nederland.
Kernpunten zijn:
- Versterken bestaande Rijksbronmaatregelen en aanvullende nieuwe Rijksbronmaatregelen in te voeren i de vier sectoren landbouw, industrie, mobiliteit en natuur;
- Sturen op resultaatverplichtende emissiereductie in alle sectoren;
- Integrale doorontwikkeling Landelijk Gebied;
- Juridisch en ecologisch houdbare Rekengrens/Drempelwaarde.
Visser in het AD: 'We moeten investeren in de verbetering van de natuur, biodiversiteit, et cetera. Want bij alles wat je doet, zal de rechter vragen: wat is de staat van de natuur?’
Stikstofberaad
Bouwend Nederland heeft de cijfers afgelopen woensdag aan het kabinet overhandigd in een vertrouwelijk, speciaal belegd stikstofberaad met betrokken bewindslieden, meldt de krant.
Premier Schoof zit het stikstofberaad voor om oplossingen voor het stikstofprobleem te vinden. Nog onduidelijk is wanneer de uitkomsten daarvan bekend worden gemaakt.
Tot die tijd hebben inmiddels vier provincies de uitgifte van nieuwe natuurvergunningen helemaal stopgezet. Het gaat om Drenthe, Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant.
Liesbeth Grijsen, BBB-gedeputeerde in Overijssel voor ruimtelijke ordening, wonen en participatie, zei onlangs in de podcast Ruimte Zat! dat het stikstofvraagstuk een streep zeet door haar beleid. ‘Het is vreselijk, echt vreselijk, we kunnen op dit moment geen natuurvergunning verlenen.'
'Niet aan boeren die willen investeren in verduurzaming en minder emissies, niet aan bouwbedrijven en ontwikkelaars voor de bouw van woningen, niet voor investeringen in onze infrastructuur, waaronder de versterking van onze dijken en de aanleg van kabels voor de verzwaring van het stroomnet om de congestie aan te pakken.’
(In een eerdere versie van dit bericht werd het bedrag van 138 miljard euro genoemd. Bouwend Nederland stuurde een rectificatie met de mededeling dat er dubbel geteld was, en het om 93,5 miljard euro gaat)