Gemeente Zwijndrecht
Beleidsadviseur Economie

| 27 september 2020

Zwijndrecht, 36 uur per week

Je levert een actieve bijdrage aan de vorming en uitvoering van onze strategie voor de Zwijndrechtse werklocaties en vertaalt de kansen voor deze werklocaties naar concreet beleid. Jij weet wat er nodig is voor een economisch Krachtig Zwijndrecht!

Wat ga je doen?
Als generalist ben je thuis in alle economische thema’s. Je schakelt makkelijk tussen deze thema’s en weet je collega’s mee te nemen in de dynamiek van de lokale en regionale economie. Je levert een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van onze Economische Agenda 2017/2020 en de nog op te stellen strategie voor de Zwijndrechtse werklocaties (bedrijventerreinen, horeca, detailhandel en kantoren, werken aan huis). Het bedrijfsleven en de collega’s van het team Economie zijn daarbij belangrijke samenwerkingspartners voor je.

Als beleidsadviseur Economie heb je een veelzijdige opdracht. Afhankelijk van de lopende projecten passeren er diverse thema’s zoals bijvoorbeeld wonen, werken, recreëren en verkeer de revue. Je legt de verbinding tussen die thema’s vanuit jouw beleidsveld en ontwikkelt een visie op de lokale en regionale economie. Voorbeelden van lopende projecten zijn Spoorzone, Omgevingsvisie en het realiseren van 4300 banen binnen onze regio vanuit de Groeiagenda Drechtsteden 2030.

De korte lijnen naar het bestuur en het bedrijfsleven maken dat je makkelijk kan schakelen. Je analyseert informatie, prognoses en overzichten en vertaalt deze naar de consequenties voor onze gemeente. Je vertaalt dit vervolgens naar bestuurlijke adviezen en beleid.

Wij werken met breed inzetbare beleidsmedewerkers. Dit betekent dat je de kans krijgt om je ook op andere onderwerpen te ontwikkelen. Kortom, het is een brede functie met veel eigen verantwoordelijkheid waarbij je binnen en buiten onze organisatie samenwerkt.

Wat neem je mee?

  • Minimaal een afgeronde hboopleiding, bijvoorbeeld in de richting sociale geografieplanologiebestuurskunde  of economie.
  • Minimaal 5 jaar werkervaring  in een soortgelijke functie met focus op economie.
  • Uitstekende communicatieve en analytische vaardigheden.
  • Je beschikt over politiek-bestuurlijke sensitiviteit en ervaring met gemeentelijke beleidsprocessen.


Je bent dé medewerker in de gemeente Zwijndrecht waar je moet zijn met beleidsmatige vragen op het gebied van economie. De collega’s, partners, inwoners en bedrijven weten jou te vinden! Je staat voor je vak en straalt dit ook uit. Je fungeert als vraagbaak, adviseur en sparringpartner. Een open, verbindende houding en uitstekende communicatievaardigheden zijn daarbij essentieel.

Waar kom je te werken?
De afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling wordt jouw thuisbasis binnen onze organisatie. De afdeling bestaat uit twee teams, het team Ruimtelijke Ordening en het team Beleid & Accounts. Je gaat aan de slag in het team Beleid & Accounts.

Dit team is verantwoordelijk voor (strategische) beleidsontwikkeling op diverse beleidsterreinen. Veel van onze taken verlangen niet alleen een lokale maar ook een regionale aanpak en betrokkenheid. Vanuit onze kennis, kunde en talenten zijn we onderdeel van de gelegenheidscoalities die werken aan de opgaven uit het raadsprogramma.

Er zijn ongeveer 15 beleidsadviseurs in ons team werkzaam op het gebied van Wonen, Economie, Energie, Afval, Groen, Duurzaamheid, Mobiliteit en Stedenbouw. We werken volgens het principe van zelfsturing waarbij veel initiatief en verantwoordelijkheid ligt bij de collega’s.

Wie zijn wij?
De gemeente Zwijndrecht stimuleert samenwerking bij de uitvoering van het werk tussen en met inwoners, ondernemers en andere organisaties. Wij zien hen niet meer als klanten met vragen, maar als belangrijke partners met kennis en kunde.

Wij geloven in de kracht van de samenleving voor antwoorden op (toekomstige) maatschappelijke vragen en opgaven. Als gemeente hebben we hierbij de kennis, initiatieven, nieuwe ideeën en inzet vanuit de samenleving nodig. Samen zijn we beter in staat om te reageren en in te spelen op dit soort opgaven.

In Zwijndrecht noemen wij deze manier van werken samenlevingsgericht werken. Wij willen ons hierin de komende tijd verder ontwikkelen. Wij zoeken collega’s die hieraan hun steentje willen bijdragen!

Wat bieden we jou?
Je gaat aan de slag in een ambitieuze organisatie in ontwikkeling én met volop ontwikkelingskansen. We zijn een middelgrote gemeente met lef en een boeiend bedrijfsleven.

Je krijgt een afwisselende en uitdagende functie voor 36 uur per week. De salarisindicatie bedraagt maximaal € 5.169, – bruto per maand (schaal 11, peildatum 1 oktober 2020) op basis van een 36-urige werkweek. Jouw inschaling is afhankelijk van ervaring, kennis en opleiding. Je krijgt een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar, met daarna uitzicht op een vast dienstverband bij ons.

Verder krijg jij bij ons uitstekende arbeidsvoorwaarden op het gebied van pensioen, reiskosten, flexibele werktijden, verlofregelingen en studiefaciliteiten. Daarnaast beschik je als medewerker over een Individueel Keuzebudget van 17,05% van je bruto jaarsalaris. Je beheert dit budget zelf en je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit (of een deel hiervan) te laten uitbetalen of er vakantie-uren van te kopen.

Solliciteren of meer weten?
Enthousiast geworden? Solliciteer dan voor 19 oktober via het online sollicitatieformulier.

Wil je nog meer weten over deze functie? Neem dan contact op met Kevin Noels, Afdelingshoofd Ruimtelijke Ontwikkeling, via telefoonnummer 078 – 770 3661.

Voor vragen over de sollicitatieprocedure mag je contact opnemen met team Werving via telefoonnummer 078 – 770 8030. Kijk voor meer informatie over onze organisatie op www.zwijndrecht.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.