Nieuwe stedelijke ontwikkelingen, innovatief en verantwoord, kunnen als katalysator dienen bij die noodzakelijke transities en kunnen daarmee onze karakteristieke landschappen de broodnodige kwaliteitsimpuls geven.
Grote ruimtelijke en maatschappelijke opgaven komen dus bij elkaar in het landelijk gebied. ROm live, een maandelijkse serie online gesprekken en debatten, besteedt aandacht aan de uitdagingen en hoe die op te pakken. Met interessante gasten en baanbrekende voorbeelden.
Op 5 september aanstaande om 11 uur hebben we Gijs van den Boomen als gast. De landschapsarchitect en stedenbouwkundige, directeur van ontwerp- en adviesbureau KuiperCompagnons, maakt zich sterk voor een nieuw ruimtelijke perspectief voor Nederland en heeft zijn visie meerdere keren gepresenteerd
Grote ruimtelijke en maatschappelijke opgaven komen bij elkaar in het landelijk gebied. ROm live, een serie online gesprekken en debatten, besteedt aandacht aan de uitdagingen en hoe die op te pakken. Met interessante gasten en baanbrekende voorbeelden. Op woensdag 20 september bespreken we aan de hand van de stadsregio Zwolle hoe de centrumstad en de omliggende gemeenten elkaar kunnen versterken op basis van een regionale afstemming en programmering van (ruimtelijk) beleid.
In de serie ROm-live gesprekken rond het thema Stad en land verbonden staat op 3 oktober de metropool van morgen centraal. Onze grootstedelijke gebieden staan onder druk en er is een groeiende behoefte om in regionaal verband samen te werken om de grote ruimtelijke uitdagingen op te pakken: van woningbouw, tot ruimte voor bedrijvigheid, van energietransitie tot klimaatadaptatie.
Sommige gemeenten hielden er een afwachtende houding op na, andere gemeenten omarmden haar al in een vroeg stadium en waren ambitieus. Vanaf 1 januari kan geen gemeente meer om de Omgevingswet heen. Hoe gaan ze met het nieuwe wettelijk realiteit om? In hoeverre is het werken onder de Omgevingswet al verankerd in de lijnorganisatie? Welke hobbels komt men tegen en hoe worden die geslecht?
Wonen en ruimtelijke ordening staan weer prominent op de agenda. Minister Hugo de Jonge wordt erom geroemd, en tegelijk verguisd. Beleggers verwijten hem de markt om zeep te helpen met zijn huurbeleid. De ‘RO-kerk’ verwijt hem zijn oren te veel naar de markt te laten hangen met zijn omarming van het ‘straatje erbij’. Hij zorgde ervoor dat de Omgevingswet eindelijk in werking trad. Vriend en vijand kunnen er niet omheen dat eindelijk weer wat gebeurt op het VRO-domein. En dat werd tijd.