Inschrijven voor nieuwsbrief

RO terug op de politieke agenda

ROm Live In gesprek met Hugo de Jonge

25 April van 14:00 tot 14:45 uur

Livestream bekijken

Wonen en ruimtelijke ordening staan weer prominent op de agenda. Minister Hugo de Jonge wordt erom geroemd, en tegelijk verguisd. 
Beleggers verwijten hem de markt om zeep te helpen met zijn huurbeleid. De ‘RO-kerk’ verwijt hem zijn oren te veel naar de markt te laten hangen met zijn omarming van het ‘straatje erbij’. Hij zorgde ervoor dat de Omgevingswet eindelijk in werking trad. Vriend en vijand kunnen er niet omheen dat eindelijk weer wat gebeurt op het VRO-domein. En dat werd tijd.

Demissionair minister Hugo de Jonge is op donderdagmiddag 25 april te gast in ROm Live.

Samen met ROm-hoofdredacteur Marcel Bayer kijkt hij terug op de piketpaaltjes die hij heeft geslagen om de complexe woningbouwopgave los te trekken; meer regie, nieuwe wetgeving, strengere regels en geld. Toch blijven de nieuwbouwaantallen tegenvallen en zijn er de nodige controverses, onder meer over zijn aanpak van de middenhuur. Waar zit het vooral op vast en wat moet er de komende jaren gebeuren om tot échte doorbraken te komen?

De ruimtelijke ordening is als beleidsterrein op rijksniveau terug van weggeweest. De opgaven zijn divers en immens. We wachten met smart op de Nota Ruimte, waarin rijksbreed eindelijk keuzes worden gemaakt voor de toekomst van Nederland. Dat zal aan een volgend kabinet zijn. De Jonge kan wel aangeven wat dit vraagt van alle overheden en andere belanghebbenden, en welke knopen als eerste moeten worden doorgehakt.

En dan de Omgevingswet. De demissionair minister komt uitleggen waarom die zo belangrijk is om de grote ruimtelijke uitdagingen integraal aan te pakken, en wat het beeld is na vier maanden praktijkervaring.

Kijk, luister en doe mee, door de minister vragen te stellen in deze live-uitzending.

Livestream bekijken