Meer dan decoratie

| 21 mei 2014

In de wereld van ruimtelijke ontwikkeling klinkt de naam Piet Oudolf misschien niet iedereen even bekend in de oren. Toch verkent hij al vijfendertig jaar vol passie en gedrevenheid de grenzen van de landschapsarchitectuur. Op veertien november mag Oudolf een belangrijke prijs in ontvangst nemen: de Rotterdam-Maaskantprijs, een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor personen die het debat over architectuur, landschapsinrichting en stedenbouw intensief stimuleren met publicaties, onderwijs of opdrachtgeverschap.*

Een van Oudolfs opvallendste projecten vinden we in West-Manhattan, New York: het verhoogde stadspark de High Line. Het beslaat het traject van een ongebruikte spoorweglijn, negen meter boven de grond. Om te voorkomen dat het spoor gesloopt werd, kwamen omwonenden in de jaren ’90 met succes in actie. Oudolf liet zich inspireren door de oorspronkelijke beplanting met de nadruk op inheemse soorten. Het park heeft een natuurlijk en prairieachtig uiterlijk met siergrassen, vaste planten, heesters en bomen. Volgens de jury van de Rotterdam-Maaskantprijs is de High Line meer dan een prachtig duurzaam en kunstzinnig vormgegeven groene ruimte waar mensen vanuit de hele wereld naar komen kijken. De jury: ‘Het resultaat wordt ook echt door de New Yorkers beleefd en gebruikt. Er ontstaat een toegevoegde waarde voor gemeenschappen in een grote stad.’

In Nederland tekende Oudolf onder andere voor het Gustav Mahlerplein in Amsterdam en de vernieuwing van het Rotterdamse Leuvehoofd, waar zich eerst een stadsstrand bevond. Oudolf ontwierp een parkje met bloemenvakken dat er het hele jaar door goed uitziet.

Volgens Oudolf is een tuin niet alleen in de lente en zomer het aanzien waard, maar kent ook de herfst een melancholische schoonheid en kan een tuin in de winter heroïsch sterven. Door de factor tijd een rol te laten spelen in het ontwerp heeft hij een extra dimensie aan het vak toegevoegd.

Extra interessant voor r.o.-specialisten is dat de jury het werk van Oudolf door stedelijke ontwikkelingen steeds belangrijker vindt. Steden groeien en hun leefbaarheid staat onder druk. Dat gaat gepaard met talloze ingewikkelde vraagstukken zoals vervuiling, sociale cohesie, biodiversiteit, watermanagement en hittestress. Tegelijkertijd schept dit alles veel kansen voor de inrichting van de openbare ruimte, daken van gebouwen, leegstaande panden en braakliggende terreinen. De ontwerpen van Oudolf bieden inspiratie en hij gaat daarbij een essentiële samenwerking aan met andere disciplines zoals architectuur en stedenbouw.

Met zijn werk laat Oudolf zien dat tuin- en landschapsontwerp veel meer kan zijn dan aangename decoratie. En op een Achterhoeker die in New York een prestatie van formaat levert mogen we best een beetje extra trots zijn.

Karl Bijsterveld is redacteur van ROmagazine

*) De Rotterdam-Maaskantprijs is in 1978 ingesteld door de Rotterdamse architect Hugh Maaskant en bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 25.000 euro. Piet Oudolf ontvangt de prijs uit handen Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en vanuit die functie voorzitter van het bestuur van Stichting Rotterdam-Maaskant. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Wienke Bodewes (directeur Amvest), Rob van Gijzel (burgemeester Eindhoven), Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer) en Indira van ’t Klooster (hoofdredacteur A10).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *