Nederland in 100 emoji’s

| 30 oktober 2019

Nederland verbeeld in emoji’s. Afgelopen week ging deze nieuwe hype viral op Twitter. Sportkaarten, verkiezingskaarten, dierenkaarten, beroepskaarten; alles kwam voorbij. Twitteraars lieten hun kijk op Nederland los. De emoji’s laten geen ruimte voor nuance. De hype laat wel de kracht van verbeelding zien. Verbeelding brengt discussie op gang, een beeld gechargeerd op hoofdlijnen waar je wat van kunt vinden.

Ik zie steeds meer gemeenten en provincies in hun omgevingsvisies afstappen van 2D kaarten en gebruiken maken van 3D visualisaties. Verbeelding wordt steeds belangrijker in de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. Een mooi voorbeeld daarvan is ook Panorama Nederland, dat ik deze week bezocht bij de Dutch Design Week in Eindhoven. Al ruim tien maanden reist deze verbeelding van de toekomstige ruimtelijke inrichting van Nederland door het land. Een wenkend perspectief met een positieve boodschap: zo kan Nederland er straks uitzien als we de grote maatschappelijke vraagstukken van nu benutten voor welkome, structurele verbeteringen in de toekomst.

[streamer]’Verbeelding wordt steeds belangrijker in de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland’

Maar een verbeelding kan ver afstaan van de werkelijkheid. Filmmaker Daniel Raven-Ellison liet dat onlangs zien met zijn video. Nederland gefilmd in 100 seconden van bovenaf. In deze tijdsspanne toont hij hoe wij in Nederland ons landschap gebruiken. Elke seconde staat in verhouding tot 1 procent van ons landgebruik. Prachtige beelden met een confronterende boodschap. Als de kaart van Nederland uit 100 emoji’s zou bestaan, staan er acht bomen, acht mensen en maar liefst 24 koeien op de kaart. Daarnaast achttien trekkers voor grootschalige akkerbouw en dertien kleine boerderijen voor kleinere gewassen, varkens en kippen.

Ik herken dit beeld vanuit mijn vele (trein)reizen door Nederland. Toch vind ik deze harde cijfers ontnuchterend. Ik vraag mij af hoeveel Nederlanders zich hier bewust van zijn. Als je een willekeurige Nederlander vraagt de kaart van Nederland te tekenen in 100 emoji’s, zou dit beeld er dan ook uitkomen? Ik denk het niet.

Niemand kon om de boeren heen deze weken. Met veel terechte aandacht voor zowel milieudruk als het bestaansrecht van de Nederlandse boer. En de sociaaleconomische context waarin zij proberen het hoofd boven water te houden. Maar ik vind de ruimtelijke impact van deze sector in Nederland in deze discussie onderbelicht. Laat twitterend Nederland zich maar eens buigen over de toekomstige kaart van Nederland in 100 emoji’s. Ik durf wel een voorspelling te maken: minder koeien, meer bomen. Wat denken jullie?

Lisa Olsthoorn

lisa.olsthoorn@overmorgen.nl