ROmagazine 11, november 2015

| 5 november 2015

ROM11-2015ROm2
– SKBN luidt noodklok over bedrijventerreinen
– Kansen voor tijdelijk water
– CA: Voorbij: het eeuwige nu

Ruimtelijk bekeken

Broos evenwicht tussen boeren en natuur in Dinkelland

De open dialoog tussen boeren, bewoners, overheid en natuurorganisaties in het kader van de PAS werkt, maar een verrassende oekaze van EZ bedreigt het broze vertrouwen.

Omgekeerd bidbook’ moet vrijesectorhuur promoten

Het lukt maar niet om het aandeel woningen in de vrije sector te laten groeien. Een ‘omgekeerd bidbook’ van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland moet daar verandering in brengen.

Trend

Draagvlak voor windmolens

Met draagvlak gaan de wieken sneller draaien en blijft het positieve groene imago van windenergie behouden. Er zijn tal van initiatieven en voorbeelden hoe dat kan.

Overheid, houd de regie!

Zelforganisatie kan een oplossing zijn, mits de overheid dat proces stuurt met een duidelijke visie.

Erfgoed en ruimte

Modern boeren op monumentale hoeves

In het Nationaal Landschap Zuid-Limburg zochten alle betrokkenen via ontwerpend onderzoek en in dialoog naar breed gedragen oplossingen voor de uitbreidingsbehoefte.

Interview

Wantrouwen bij burgers wegnemen door conspiratie

Leen van Dijke, voorzitter van netwerkorganisatie Stroomversnelling, verwacht niet dat de Omgevingswet vanzelf voor meer draagvlak bij energieprojecten zal zorgen. ‘Het zijn de mensen die het onderling met elkaar moeten zien te regelen.’

Podium

De Noordzee als enorm industriegebied

Windenergie op zee kan, maar wel verder uit het zicht dan waar de plannen van de Rijksoverheid nu op aankoersen.

Praktijk

Keiharde winst met burgerparticipatie en omgevingsmanagement

Met de publicatie Houd het eenvoudig met de Omgevingswet. Successen en lessen uit de energiesector wil de Rijksoverheid laten zien dat complexe ruimtelijke projecten wel degelijk binnen relatief zijn te realiseren.

Bouwen aan een digitaal stelsel Omgevingswet

Vragen als: wat mag ik hier of waar mag dit, moeten vanaf 2018 grotendeels digitaal te beantwoorden zijn. Ook het doen van een melding of het aanvragen van een vergunning moet volledig digitaal gaan verlopen.

De stad als proeftuin voor de circulaire economie

Bij circulariteit gaat het nog te vaak alleen over de techniek in plaats van de wijze van organiseren. Er is meer aandacht nodig voor deze ‘menselijke’ kant, stelt Ellen van Bueren, hoogleraar Urban Development Management aan de TU Delft, in haar intreerede.

VVM

Toekomstagenda Milieu en Duurzaamheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *