Trots op een ander Nederland

| 21 februari 2017

We kunnen er niet omheen: onze identiteit is een van de belangrijkste verkiezingsthema’s geworden. Ik had nog even gehoopt dat het politieke debat zou gaan over het eerlijk verdelen van lasten en lusten, een duurzamere energievoorziening en betaalbare zorg voor iedereen. Maar de partijen proberen elkaar vooral te overtroeven in hun liefde voor Nederland. Geert Wilders wil ons land weer teruggeven aan onszelf (wat taalkundig nogal merkwaardig klinkt), Sybrand Buma gelooft in een Nederland dat je door wilt geven aan je kinderen en Mark Rutte vindt dat we met zijn allen normaal moeten doen. Dat zou namelijk typisch Nederlands zijn.

Ik hou ook van Nederland, maar op een andere manier. Ik vind het bijzonder hoe wij al eeuwenlang de zee buiten de deur weten te houden en van water land maakten. Het zorgde niet alleen voor knappe staaltjes waterstaatskunst, maar ook de wil om samen te werken en er met elkaar al polderend uit te komen. Ik ben trots op de manier waarop stad en platteland op veel plaatsen scherp van elkaar zijn gescheiden. We legden strakke contouren aan en voorkwamen daarmee de eindeloze lintbebouwing van onze zuiderburen. En ondanks de blaadjes op de rails hebben we een goed functionerend spoorwegnet met een fijnmazigheid en intensief gebruik waar andere landen jaloers op zijn.

Natuurlijk, we zijn er nog lang niet. De strijd tegen oprukkende ‘bedrijfsdozen’ en outletcentra in de weilanden is een permanent gevecht. Met de overgang naar schone energiebronnen zijn we nog maar net begonnen, en het openbaar vervoer heeft een schaalsprong nodig om de steden bereikbaar en leefbaar te houden. Maar het zijn opgaven waar we gezamenlijk onze tanden in kunnen zetten en later trots op kunnen terugkijken. Kom daar eens om bij het glibberige debat over identiteit dat politieke partijen nu voeren. Daarin worden mensen met een ander geloof of uiterlijk weggezet als personen die er eigenlijk niet bij horen. Voor hen worden de poorten tot ons ‘paradijs’ gesloten zodat we als echte Nederlanders onder elkaar van onze polders en windmolens kunnen genieten. Dat is niet het land waar ik trots op ben.


Jaco Boer

Stadsgeograaf
@jaco_boer
Klik hier voor meer blogs van Jaco Boer.